2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Gyurcsány akkor is nyer, ha veszít

A magyarországi baloldal számára az 1998-as országgyűlési választásokat követően mindig komoly kihívást jelentett a megfelelő miniszterelnök-jelölt kiválasztásának folyamata. Horn Gyula egyeduralmának végeztével ugyanis mindig a Magyar Szocialista Párt (MSZP) erőcsoportjainak megegyezése szükségeltetett a kormányfőjelölt megnevezéséhez. Gyurcsány Ferenc pártütésével és az MSZP kettészakításával, valamint a baloldal fragmentálódásával ezen viták pártok közötti megállapodásokká alakultak át – melyek rend szerint a nyilvánosság előtt zajlottak. Ebből kifolyólag a háttéralkuk elfedésére és a sajtóban való üzengetést meggátolandó „találták fel” a baloldal pártjai az előválasztás intézményét, melyet a 2019-es önkormányzati választások előtt próbáltak ki először élesben Budapesten. A baloldal azonban bármennyire is szerette volna, képtelen volt olyan metódust felállítani, mely folyamatban ne lett volna, vagy ne lenne az egyik legjelentősebb szereplő Gyurcsány Ferenc és későbbi pártja, a Demokratikus Koalíció (DK).

  • Gyurcsány akkor is nyer, ha veszít

A két évvel ezelőtti előválasztás második fordulója az MSZP-Párbeszéd, a Momentum és a Demokratikus Koalíció jelöltjei között dőlt el, és látszólag Karácsony Gergely győzelmét hozta. A voksolás és a választás előtti kampány képes volt olyan mértékben mozgósítani a baloldali szavazókat, mely hozzájárult a zöldpolitikus Tarlós István felett aratott győzelméhez. Annak ellenére, hogy hivatalosan nem Gyurcsány Ferenc első számú favoritja lett a befutó, a 2010 előtti korszakot meghaladni kívánó Karácsony Gergellyel is megfelelő együttműködést tudott kialakítani a volt miniszterelnök. Mindez nem a véletlen műve, hiszen a főpolgármester a Gyurcsány-kormányban a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadójaként működött. Az önkormányzati választás után a Városházán jelentős számban tűntek fel a főpolgármester körül a Gyurcsány Ferenchez köthető vezetők, továbbá a Demokratikus Koalíció két MSZP-s polgármester átcsábításával megkerülhetetlen tényezővé vált a közgyűlésben, párt nélkül pedig Karácsony Gergely semmilyen komoly döntést sem tud meghozni. Ezen összefüggések azt mutatják, hogy a DK elnökének jelentős befolyása van a budapesti vezetésre, még akkor is, ha nem az ő pártjának elsődleges favoritja ülhetett be a főpolgármesteri székbe.

A baloldali pártok 2020 decemberében állapodtak meg arról, hogy látszólag színfalak előtt, előválasztással fogják kiválasztani az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét, két hónappal később pedig arról is döntöttek, hogy mind a 106 egyéni választókerületben külön-külön is tartani fognak előzetes megmérettetést. Utóbbi döntés legnagyobb kárvallottja az MSZP, mely pártnak a legtöbb 2018-ban győztes egyéni képviselője van jelenleg. Elemzésünk megjelenésekor a Demokratikus Koalíció nevezte meg a legtöbb egyéni jelöltjét, a pártot ebben a rangsorban pedig a Momentum követi. A miniszterelnök-jelöltek castingja minden valószínűség szerint a Gyurcsány-párt és Karácsony Gergely között dőlhet el. A DK jelöltállítása e tekintetben még várat magára, de komoly esély mutatkozik arra, hogy a párt a volt miniszterelnök feleségét, Dobrev Klárát jelöli majd, a főpolgármester pedig egyelőre még nem döntött arról, hogy elindul-e a megmérettetésen – bár a hétvégén Budapest hosszútávú fejlesztési terveiről tartott előadása a kampány megkezdésének is tekinthető. Karácsony Gergely vélhetően mérlegeli, hogy amennyiben nem indul a jelöltségért, az MSZP-Párbeszéd szövetség a továbbiakban marginális szerepet játszhat csak az ellenzéki szövetségen belül. Egy azonban már most biztos: Gyurcsány akkor is nyer, ha veszít, és ez a 2021-es baloldali előválasztás eredményétől függetlenül sem lesz másként.

 

(A teljes elemzés ide kattintva olvasható.)

 

A kép forrása: Alapjogokért Központ

Alapjogokért Központ

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!