2020. július 8.,
szerda, Ellák napja

Gulyás Gergely: Budapest nem csak az ország, hanem az egész nemzet fővárosa

2019. október 22., kedd 14:37

A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány egy erős és fejlődő fővárosban érdekelt, ezért működtek együtt a fővárossal és ezért valósulhatott meg megannyi fejlesztés is.

„A kormány már a választások estéjén egyértelművé tette, hogy minden polgármesternek, így a megválasztott budapesti főpolgármesternek is gratulál és korrekt partnerként kész az együttműködésre”

Gulyás Gergely hozzátette, ennek ellenére számos ellenzéki képviselő, többek közt az új főpolgármester pártjához tartozó képviselők részéről is születtek olyan felszólalások, melyben azt vitatták különböző fővárosi fejlesztésekkel kapcsolatban a kormány részéről mit tartanának helyesnek.

Elmondta, ezzel kapcsolatban a kormány döntést hozott:

„A kormány áttekintette a Magyarország miniszterelnöke és Budapest főváros főpolgármestere között 2018 november 17. napján aláírt megállapodást, valamint a Budapest főváros területén állami forrásból megvalósítás alatt álló beruházások helyzetét. Rögzíti, hogy továbbra is kötelezett a beruházások megvalósítása iránt, azonban ennek feltétele, hogy a megvalósítást Magyarország kormánya és Budapest főváros önkormányzata közötti konszenzus övezze. Megállapítja, hogy a beruházások megvalósításához elengedhetetlen Budapest főváros önkormányzata közgyűlésének egyértelmű álláspontja, hogy mely beruházások megvalósítását támogatja, illetve melyeket nem.  kormány felhívja az érintett minisztereket, hogy Budapest főváros önkormányzata közgyűlésének 1.c alpontja szerinti egyértelmű döntéséig a beruházások tekintetében a jó gazda gondosságával járjanak el.”

A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, közel 2000 milliárd forint értékben valósultak meg mára befejeződött beruházások és további 4400 milliárd forint értékben vannak folyamatban lévő beruházások. Hozzátette, a miniszterelnök a korrekt partnerség jegyében egyértelművé tette, hogy mindazokat az ígéreteket és vállalásokat, melyeket a Tarlós Istvánnal aláírt megállapodás tartalmaz, ha a főváros igényt tart rá, a kormány továbbra is fenntartja.

Gulyás Gergely elmondta a kormány továbbra is készen áll arra, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát működtesse, mely lehetőséget ad arra, hogy Karácsony Gergely és a kormány közt legalább kéthavonta rendszeres kapcsolat alakuljon ki.

HírTV

x
Rendkívüli hír