2020. október 30.,
péntek, Alfonz napja

Gyors reagálás és társadalmi összefogás valósult meg a koronavírus-járvány magyarországi kezelésében

MTI

2020. május 29., péntek 15:37

A koronavírussal szembeni védekezés első szakaszának legfontosabb elemeit foglalta össze a szociális intézményeket illetően Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára május 21-én az OrientPress Hírügynökség pódiumbeszélgetésén.

Az államtitkár egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy az Emmi időben kiadta a szakmai protokollokat, eljárásokat, a tisztifőorvos asszony pedig időben meghozta azokat a határozatokat, amelyekkel az intézményeket izolálni lehetett. A vírusveszély nem szűnt meg, a szociális területnek pedig speciális jellemzői vannak. A kijárási korlátozások enyhültek ugyan, és sok tekintetben szabadabb a mozgás, az idősotthonokban azonban a legveszélyeztetettebb emberek élnek, ráadásul zárt közösségekben, így az elővigyázatosság hatványozottan fontos esetükben. A továbbra is fennmaradó intézkedések tehát az ő védelmüket szolgálják, miközben igazodni is kívánnak a járványgörbe mutatta helyzethez - tette hozzá.

Fülöp Attila a gyermekotthonok helyzetével kapcsolatban elmondta, esetükben enyhítés történt, a gyermekotthonokban élők már elhagyhatják az otthon területét, illetve a látogatási tilalmat is feloldották, a fogyatékosotthonokban élők pedig intézményi szervezett körülmények között hagyhatják el az otthont. Az államtitkár kiemelte: hazánkban a járvány harmadik hónapjában kijelenthető, hogy első körben a fertőzés elkerülte a gyermekotthonokat, a lakók egészségének megóvása azonban természetesen továbbra is prioritás.

Az államtitkár a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett örökbefogadási folyamattal kapcsolatban jelezte: mostanra az is újraindult. Mint felidézte, jelenleg 23 ezer olyan gyermek van, akiket fejlődésük és biztonságuk érdekében ki kellett emelni a vérszerinti családjukból. Ezek a gyerekek vagy intézménybe kerülnek, vagy nevelőszülői családhoz - mondta -, s ma mintegy 15 ezer gyerek él nevelőszülőknél. A családközpontú gyermekvédelem állami prioritás - húzta alá, hozzátéve, hogy az a cél, hogy a lehető legtöbb gyermek kerüljön nevelőszülőkhöz az intézmények helyett.

Fülöp Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy az új koronavírus-járvány kapcsán láthatóvá vált: a helyi összefogás és a mások segítése mozgósította az embereket, miközben tudatosult az is, hogy az állam nem egy távoli intézmény, hanem mind a kormánynak, az intézményeknek, a magáncégeknek, az állampolgároknak és szervezeteknek, közösségének szerepe van, mindenkinek megvan a maga feladata és a maga felelőssége. Ez a társadalmi összefogás - például az önkéntes maszkvarrás, az adományok, a felajánlások - megmutatja, hogy a magyarok érzik: összetartozunk, egy közösség vagyunk és a vészhelyzeteket csak együtt tudjuk sikeresen átvészelni.

Bővebben:

https://www.orientpress.hu/cikk/2020-05-26_gyors-reagalas-es-tarsadalmi-osszefogas-magyarorszagon

 

Televíziós adás:

https://radioorient.hu/adasok/2020-05-26_szocialis_szimpozium_rovidvideo

 

Rádiós adás:

https://radioorient.hu/adasok/2020-05-29_szocialis_szimpozium_osszefoglalo

 

MTI