2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Gyopáros Alpár: Tavaly hatmilliárd forintért szereztek be orvosi eszközöket és újítottak fel rendelőket

A Magyar falu program keretében tavaly hatmilliárd forint értékben vásároltak orvosi eszközöket és újítottak fel rendelőket országszerte - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken Árpáson. A Győr-Moson-Sopron megyei településen a program keretében 2,9 millió forintból szereztek be korszerű orvosi eszközöket.

  • Gyopáros Alpár: Tavaly hatmilliárd forintért szereztek be orvosi eszközöket és újítottak fel rendelőket

Gyopáros Alpár azt mondta: amikor ezt a pályázatot kiírták, a koronavírus-járvány még nem jelent meg, a jelenlegi helyzetben azonban elmondható, hogy "nagyon jó ütemben jött a segítség a kormányzattól", mert olyan létfontosságú és korszerű eszközöket tudtak beszerezni az önkormányzatok és a praxisok, mint lélegeztetőballonok, tesztek, defibrillátorok, EKG-k, és több településen az informatikai háttér is megújult.

Hozzátette, hogy orvosi eszközökre idén is lehet majd pályázni, a pályázati felület a napokban nyílik meg.

A kormánybiztos kitért arra is, hogy a Magyar falu program keretében 15 pályázatot írtak ki tavaly, és csaknem hatvanmilliárd forint értékben mintegy 5300 nyertes pályázatot hirdettek. Ezek között szerepelt a falugondnoki hálózat megerősítése.

Azt látják - folytatta Gyopáros Alpár -, hogy a falvakban nagy jelentősége van a falugondnoki szolgálatnak, amely jellemzően szociális típusú feladatokat végez. Egyebek mellett segít a közétkeztetésben, az orvosi receptek kiváltásában, az idősek szállításában és a bevásárlásban.

Ez a tevékenység most még inkább felértékelődik - mondta.

Tavaly kormányzati döntés született arról, hogy bővítik a hálózatot és már nem csak a hatszáz, hanem a nyolcszáznál kevesebb lakosú települések is pályázhattak falubuszok beszerzésére, emelték továbbá a falugondnoki hálózat normatíváját is, évi 2,5 millióról 4,2 millió forintra.

Hozzátette, hogy a jövőben különös gondot fordítanak a képzésre és tovább bővítik a hálózatot, az ezernél kevesebb lakosú települések is csatlakozhatnak a programhoz.

Tavaly 339 település szerzett be falubuszokat, ebből 180 olyan település volt, ahol idén január 1-je előtt nem működött falugondnoki szolgálat.

Gyopáros Alpár kiemelte azt is, hogy a Magyar falu program tavaly sikeresen zárult minden szegmensben, várakozáson felüli igénylés érkezett a falusi csokra és elindult a falusi útalap is, amelynek keretében mintegy ötvenmilliárd forintért több mint négyszáz kilométeren újultak meg állami kezelésben lévő, alacsonyabb rendű utak. Mindkét program folytatódik idén is - tette hozzá.

Szabóné Kovács Alice polgármester elmondta, hogy a rendelőbe bútorokat és orvosi eszközöket szereztek be, egyebek mellett EKG-t, defibrillátort, vércukormérőket, számítógépet és nyomtatót.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!