2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:40

Belföld

Gulyás Gergely: Sikeres volt a védekezés

  • Gulyás Gergely: Sikeres volt a védekezés

98 nap után a rendkívüli jogrend véget ért- ezzel indította sajtótájékoztatóját Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter.

"Magyarországon a védekezés sikeres volt, sikeresebb, mint Nyugat-Európa számtalan államában és a rendkívüli jogrend is rövidebb volt, mint Európa országainak többségében. Időben tudtunk döntéseket meghozni és a járvány megjelenéséhez képest sokkal korábban hoztunk fontos korlátozó intézkedéseket, mint az olaszok, az osztrákok, a belgák vagy akár a spanyolok. A rendkívüli jogrend tette azt lehetővé, hogy a kormány azonnal és hatékonyan cselekedjen”

- fogalmazott Gulyás Gergely. Hozzátette, a védekezés azért lehetett ennyire sikeres, mert nemzeti egység jött létre az ellenzék nélkül is.

„Arra törekedtünk, hogy legalább a bajban, egy fenyegető járványhelyzetben politikai egyetértés jöhessen létre, de tudomásul kellett vennünk, hogy ehhez az ellenzék nem tudott hozzájárulni. A védekezésben résztvevők nemtelen támadása, az ország külföldön történő folyamatos lejáratása és kamuvideók készítése morálisan is különösen elfogadhatatlan, alantas cselekedet.”

Elmondta, a második hullám idején szeretnék, ha a nemzeti egység mellett politikai egység is létrejöhetne.

A rendkívüli jogrend véget ért, járványügyi készültség lép a helyére – folytatta a miniszter. Hozzátette, ezt a kormány fél évre hirdette ki, de három havonta felül fogja vizsgálni.

„Rendkívüli jogrend időszakában a kormánynak törvényalkotási lehetősége van, törvényi szabályozástól szabadon kormányrendeletekkel térhet el szükségesség és arányosság mércéjével figyelemmel és alapjogok korlátozására, sőt felfüggesztésére is lehetőség van, mint amilyen a kijárási korlátozás. A védekezés második fázisában csak az indokolt védelmi intézkedéseket tarjuk fenn. az operatív törzs továbbra is működik, a kórházak irányítási rendje is változatlan, a maszk használat szabályai maradnak. Ez azt jelenti, hogy itt még nincsen enyhítés. Az idősek számára úgy gondoljuk, hogy a maszk használata védelmet jelent, ezért a boltokban a vásárlási idősávokat eltöröljük a mai nappal.”

A zenés táncos rendezvényekre augusztus 15-ig vonatkozik az 500 fős korlátozás, de kormány időről-időre felül fogja vizsgálni ezt a rendelkezését is.

Az Európai Biztosság javaslata alapján az Európai uniós tagországok között a határok szabad átjárását a lehető leghamarabb lehetővé kell tenni. Így az Európai Unió tagjai esetén, illetve az EGT tagállamok esetén (Svájc, Norvégia, Liechtenstein, Izland) indokolt a határok felszabadítása. Szerbiával Magyarország már korábban megegyezett, így a szabad átjárás már biztosított.

A menekültügyi kérelmek benyújtására a szomszédos, nem Európai Uniós tagállamok nagykövetségein van lehetőség. A migráció az elmúlt hónapokban megállt, azonban májusban az adatok már aggasztóbbak.

„Pontosan tudtuk a járvány kitörésekor, hogy a munkaerőpiacra, a gazdaság idei évi teljesítményére az a teljes leállás, amit a vírus elleni védekezés rendkívüli jogrendi időszaka jelentetett az komoly hatásokkal fog járni. Ma nagyon eltérőek az előrejelzések. A mínusz 7 százaléktól, a plusz 2-3 százalékig terjednek az idei gazdasági növekedésre vonatkozóan. Ez a költségvetés bevételei szempontjából körül-belül kettő ezer milliárd forintot jelent. Tehát az idei költségvetési tervezés is ilyen szempontból bizonytalanabb és a jövő évi bázisról sem tudunk ma még pontosat mondani. A kormány várakozása az továbbra is a pénzügyminisztérium által jelzett mínusz három százalék. tehát három százalékos recesszióval számolunk”

- fogalmazott a miniszterelnökséget vezető miniszter.

A gazdasági intézkedésekkel 1,2 millió magyar munkavállaló munkahelyét sikerült megvédeni - mondta Gulyás Gergely.

Hangsúlyozta: ahogy várható volt, a munkaerőpiacra és a gazdaság teljesítményére is komoly hatással volt a járvány elleni védekezés miatti teljes leállás. A gazdasági növekedés vonatkozásában eltérőek az előrejelzések, a kormány a Pénzügyminisztérium által jelzett 3 százalékos recesszióval számol - mutatott rá. Hozzátette: mivel a költségvetés tervezésekor nem erre számítottak, ez nagy mértékben csökkenti a költségvetés mozgásterét.

Gulyás Gergely a kormány nevében is őszinte részvétét fejezte ki Kárpáti György és Benedek Tibor családjának. Azt mondta: A magyar sportéletet rendkívüli veszteség érte az elmúlt 24 órában, a magyar vízilabda két ikonikus alakja távozott. 

 

Gulyás Gergely: Most kell elkezdeni a Lánchíd felújítását

Méltatlan és kicsinyes vitát folytat a főváros a Lánchíd felújítása körül - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Gulyás Gergely hangsúlyozta, a szükséges források a fővárosnál többszörösen rendelkezésre állnak, Tarlós István jelentős tartalékkal adta át az önkormányzatot. A miniszter hozzátette, akkor kell egy hidat felújítani, amikor olyan állapotba kerül, amely ezt indokolttá teszi.

Januárban még Karácsony Gergely is fontosnak tartotta a rekonstrukciót, májusban azonban már mást mondott.

Pedig a híd állapotáról készült decemberi szakvélemény szerint is a Lánchíd felújítása fél éven túl nem halasztható.

Karácsony Gergely Momentumos helyettese elismerte a pénz megvan a rekonstrukcióra.

Haladéktalanul fel kell újítani a Lánchidat - jelentette ki a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője a Kossuth Rádióban. Láng Zsolt a Kossuth Rádióban emlékeztetett: a kormány kész odaadni a korábban ígért 6 milliárd forintot és rendelkezésre áll az a 17,3 milliárd forint is, amit még Tarlós István idejében különítettek el a felújításra.

Méltatlan és kicsinyes vitát folytat a főváros a Lánchíd felújítása körül - reagált a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely hozzátette: Tarlós István az éves fővárosi költségvetés több mint 50 százalékának megfelelő tartalékkal adta át a vezetést, amelynek a tizedéből már rég fel lehetett volna újítani a Lánchidat.

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!