2021. január 27.,
szerda, Angelika napja

Gulyás Gergely: Mindenhonnan, ahonnan lehet, vakcinát kell szerezni

Hír TV

2020. november 26., csütörtök 09:56

Most nem szigorít a járványügyi intézkedéseken a kormány, de jövő héten felülvizsgálják a döntéseket - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Gulyás Gergely azt is elmondta: tegnapig az új fertőzések száma 3 és 5 ezer között volt. Tudható volt, hogy ez a szám nőni fog, mivel megkezdődtek a tömeges tesztelések, és ennek köszönhető, hogy a csütörtöki adatok magasabbak - tette hozzá a tárcavezető. A különböző hivatások tesztelésének eredményeit egységesen hozza majd nyilvánosságra a kormány a hétvégén.

A szerdai kormányülésen értékelte és elemzte a kormány a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggésben rendelkezésre álló adatokat. Mint azt Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szerdai online sajtótájékoztatón elmondta, a döntésekről a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter ad részletes tájékoztatást.

Gulyás Gergely közlése szerint az elmúlt heti adatokat figyelve hazánkban az új fertőzések száma 3000 és 5000 között volt.

Tudták, hogy ez a szám nőni fog, mivel megkezdődtek a tömeges testelések, és ennek köszönhető, hogy a csütörtöki adatok magasabbak. A különböző hivatásrendek tesztelésnek eredményeit egységesen nyílvánosságra hozza majd a kormány.

Az eddig intézkedéseket tartja fenn a kormány, és ebben jövő hétig nem lesz változás.

Az idősek vásárlási sávja annyiban tér el a tavaszi gyakorlattól, hogy az idősek bármikor vásárolhatnak, de van egy védett idősáv, amikor csak ők. Ez hétköznep 9 és 11 óra, míg hétvégenként 8 és 10 óra között van. 

A tárcavezető közlése szerint a kormány tisztában van azzal, hogy a járvány terjedésének majd a vakcina tud megálljt parancsolni. 

A kormány tárgyalt arról, hogy honnan és milyen eséllyel tud oltóanyagot szerezni. Az álláspont változatlan, mindenhonnan, ahonnan lehet, vakcinát kell szerezni. 

Fontos, hogy csak olyan vakcina hozható forgalomba, amelyeket a magyar hatóságok előzetesen ellenőriztek, jóváhagytak és nyilvántartásba vettek

- tette hozzá.

Önkéntes és ingyenes lesz az oltóanyag beadása, mindenki eldöntheti, hogy él-e a lehetőséggel vagy sem

- mondta a politikus. 

12 millió feletti vakcinát kötött le a kormány, amelyek európai illetve amerikai fejlesztések. Úgy tűnik, Kína áll a legeélőrébb az oltóanyag engedélyeztetésében. 

Gulyás rossz hírnek nevezte, hogy a Pfizer először Amerikában fog először oltani, nem pedig Európában.

Hozzátette: Minden jól mutatja, hogy a fejlesztő országok behozhatatlan előnyben vannak, nincsen szó szolidaritásról. 

A magyar egészségügy képes ellátni a feladatát, bőven vannak még szabad ágykapacitások, senkinek nemm kell attól tartania, hogy az egészségügy ne lenne képes maradéktalanul ellátni azt, aki elkapja a koronavírust

- emelte ki a miniszter.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott,

ha még néhány hétig sikerül kitartani, akkor látszani fog a fény az alagút végén, ezt pedig az oltóanyag jelenti. 

Elfogadhatatlan az uniós pénzek politikai kritériumokhoz kötése

A miniszter arról is beszámolt, hogy Budapest vendége a lengyel miniszterlnök, aki egyeztet Orbán Viktor kormányfővel, hiszen a két ország álláspontja megegyező. 

Elfogadhatatlan, hogy politikai kritériumoktól függően lehessen folyósítani uniós pénzeket.

Kijelentette, hogy 4 milliárd eurót kap évente az ország, miközben 6 milliárd eurót visznek ki az országból. Egy kölcsönösen nyertes szituációról van szó - mondta Gulyás. Az egyetlen feltétel a közös piac - mondta Gulyás.

A kormány továbbra is ellentétesnek tartja a liszabonni szerződéssel az EP és a német elnökség által elfogadott tervet.

Brüsszelben csak az lehet jogállam, ha valaki beengedi a migránsokat

- mondta. A sajtószabadságról pedig csak annyit, hogy a nyugati sajtó nem engedte közölni Orbán Viktor válaszcikkét, amit Soros Györgynek címzett - tette hozzá.

Gulyás Gergely elmondta, ez jól mutatja azt, hogy a nyugat-európai sajtóban csak egy vélemény és egy hang jelenhet meg (...)

egy miniszterelnök válaszcikkét egy olyan írásra, amiben őt támadták meg a demokrácia és a sajtószabadság alapvető szabályai szerint illik közölni. 

HírTV - Origo