2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Gulyás Gergely: Eddig is az iparűzési adóból kellett finanszírozni a tömegközlekedést

A stratégiai kabinet törvényjavaslati döntéseiről rendhagyó módon Kormányinfót tartott Hollik István és Gulyás Gergely.

  • Gulyás Gergely: Eddig is az iparűzési adóból kellett finanszírozni a tömegközlekedést

Az építéshatósági feladatok szabályozásával kapcsolatban Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a kormány közigazgatási hatáskörök, illetve a közigazgatási bíráskodás átalakításával kapcsolatos javaslata már a választások előtt is készen állt, így a választások eredménye ezt semmilyen mértékben nem befolyásolt.

„Szakmai berkekben lehet azt mondani, hogy ritka erős konszenzus van arról, hogy az építéshatósági engedélyeknek az a megosztott volta, ami 2015-ben létrejött az nem szerencsés. Szerencsésebb hogyha ezek egy helyen vannak.”

Hozzátette, a szabályozási jogkörök továbbra is az önkormányzatoknál maradnak. Az építéshatósági feladatok gyakorlása az a területi közigazgatásban a kormány megítélése szerint hatékonyabban és minden vitán fölülállóan, minden egyéb kockázatot is kizárva működtethető.

Az elmúlt napokban vita alakult ki az önkormányzati törvény és a forrásmegosztással kapcsolatos szabályok tekintetében.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a forrásmegosztás jelenlegi rendszerén nem fognak változtatni. Ha az önkormányzatok nem kezdeményezik, akkor a kormány a jelenlegi formában megfelelőnek tekintik.

„Ugyanakkor az önkormányzati törvény egyértelműen rögzíti, hogy mi a feladata a helyi önkormányzatnak, mi a feladata a területi önkormányzatoknak és mi az állam feladata. A közösségi közlekedés működtetése az egyik legfontosabb önkormányzati feladat, az egyetlen változtatás, ami történik, hogy ezt első helyen nevesítjük. Tehát, hogy elsőként az iparűzési adóból a közösségi közlekedési feladatokat kell az önkormányzatoknak ellátni.”

Hozzátette, ez nem csak Budapesten van így, de Budapesten még a kormány is támogatja a közösségi közlekedést, méghozzá 15 milliárd forinttal.

Az ingatlanspekuláció megadóztatását fogja bevezetni a kormány- mondta Gulyás Gergely. Az elmúlt évek adatai alapján 2002 és 2019 között a belterületek nagysága 3169 hektárral nőtt, mely gyakorlatilag az összes belterület fél százalékos növekedését jelenti.

„Ha a 2018-as építési telek eladási árat nézzük, akkor ez a szántóföld árakhoz hasonlítva ötvenszeres. Tehát az átminősítésével ötvenszeresére nőhet a földterület ára. A kormány ennek kíván gátat vetni, az ingatlan spekulációt kívánja megadóztatni.”

Az ingatlanspekulációra bevezetett adót felettébb indokoltnak tarja a kormány és azt várják, hogy azokat az átminősítéseket, melyek spekulációs célzattal születnek meg megszűntetik.

A létszámstoppal kapcsolatban elmondta, ez csak a közigazgatásra vonatkozik, de kórházakra, szociális intézményekre ez nem vonatkozik.

A minisztériumi leépítésekről elmondta, a bent maradt összegekből a kormány úgy döntött, hogy ezt a minisztériumokban dolgozók között jutalomként szét lehet osztani, mely néhány havi jutalmat jelenthet a dolgozóknak.

Az Európai Uniós finanszírozással kapcsolatos különböző hírekre-találgatásokra reagálva, Gulyás Gergely elmondta, ebben a hét éves időszakban 7500 milliárd forint az unió által nyújtott támogatás, mely árfolyamtól függően változhat. Az operatív programok keretszáma 9100 milliárd forint, ami azt jelenti, hogy mintegy 13-14 százalékkal több operatív program került kiírásra. Az állam magasabb összeget biztosít, mint amekkorát az Unió, mondta Gulyás Gergely.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!