2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Gulyás: A meghozott intézkedések megtartása függ a Ház döntésétől

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idején hozott intézkedések hatályban tartása függ az Országgyűlés azon döntésétől, hozzájárul-e a kormány által beterjesztett javaslatokhoz - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn.

  • Gulyás: A meghozott intézkedések megtartása függ a Ház döntésétől

A miniszter azután tartott sajtótájékoztatót, hogy az ellenzék kérésére hétpárti egyeztetést tartottak a döntésre váró javaslatokról és arról, hogy azt négyötödös parlamenti támogatással házszabálytól eltérve tárgyalják-e.

A kormány minden felelősséget vállal a védekezésért és a védekezés alatt hozott intézkedésekért - szögezte le.

Hangsúlyozta: a kérdés, hogy a hiteltörlesztések felfüggesztése vagy a válság sújtotta ágazatoknak biztosított járulékkedvezmények fennmaradnak-e az elfogadásuk után 15 napon túl is. Megjegyezte: ezek az ellenzék támogatását is élvezték, fenntartásukhoz kell hozzájárulni.

Kijelentette: álszent az a vita, ami a veszélyhelyzet időtartamának meghatározásáról szól, hiszen ennek kijelölése az alaptörvény értelmében a kormány feladata. A kabinet azonban megtette a lehető legnagyobb gesztust az ellenzéknek, és a jogot a veszélyhelyzet végének meghatározására átadja az Országgyűlésnek. Jelenleg azonban nem tudható, hogy ez mikor lehetséges, ahogy az sem, hogy például 90 nap múlva határozatképes lesz-e a Ház - hangsúlyozta.

Digitálisan szavazni a magyar parlamentben a törvény értelmében nem lehet - jegyezte meg, hozzátéve: akik ma ilyeneket vetnek fel, ugyanazok, akik tizenöt hónapja "majdnem szétverték a parlament alsóházi üléstermét", amikor az volt a kérdés, hogy kártyával vagy kártya nélkül lehet-e szavazni.

Az ellenzék számtalan javaslatát megfontolták és többet be is fogadtak a javaslatba, például a szükségesség és az arányosság kritériumát - tette hozzá. Közölte azt is, hogy az Országgyűlés és az Alkotmánybíróság ülései az alaptörvény értelmében rendkívüli jogrend idején sem korlátozhatóak.

Megjegyezte azt is: a kormánytöbbségnek megvan a szükséges számú többsége ahhoz, hogy a kérdéses törvényjavaslatot a jövő héten elfogadják. Ahhoz azonban az ellenzék kell, hogy ez már a héten megtörténjen.

"Nehéz időkben az együttműködésnek van itt az ideje", a felesleges politikai vitákat le kell zárni - fogalmazott, és akadémikusnak ítélte a vitát arról, hogy egy olyan Országgyűlésben, ahol a kormánypártoknak többsége van, mi a jobb: ha az Országgyűlés időről időre meghosszabbítja a rendkívüli jogrendet, vagy ha az Országgyűlés határozhatja meg annak végét.

Kérdésre hazugságoknak nevezte a javaslatokat ért vádakat, és kijelentette: az ellenzéknek abban is van felelőssége, hogy a jelenlegi helyzetben kelt-e olyan hisztériát, amelyre nincs oka. A médiumok működése szabad, a javaslat semmit nem tartalmaz erre vonatkozóan.

Kapcsolódó tartalom:

Orbán Viktor: A politikai széthúzás és a politikai viták helyett elérkezett az összefogás ideje

Mindenki támogatja a rendkívüli jogrendet

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!