2021. január 25.,
hétfő, Pál napja

Gulyás: A kormány nyitott az együttműködésre

2019. november 28., csütörtök 19:27

Eldőlt, hogy Budapest rendezhet atlétikai világbajnokságot, hiszen a IX. kerület és Csepel támogatja a stadionépítést - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Gulyás Gergely hozzátette, rossz hír viszont, hogy a Fővárosi Közgyűlés jelenlegi formájában nem támogatja a dél-budai centrumkórházat. A fővárosi közgyűlés tegnapi ülésén öt feltételről döntött, amely ha teljesül, megépülhet a ferencvárosi atlétikai stadion. Ezekről jövő héten tárgyalnak a fővárosi közfejlesztések tanácsán.

Ezen a területen fog felépülni az atlétikai stadiont, ahol a 2023-as atlétikai világbajnokság is lesz. Ferencváros ellenzéki polgármestere mostanáig határozottan ellenezte a beruházást. Most mégis támogatja, mert a kormány teljesíti a kerület feltételeit.

Itt nem egy stadion épül, hanem egy olyan szabadidő- rendezvény és tömegsport-központ, amely egyébként alkalmas lehet még egy világbajnoki esemény megrendezésére is, de ezt nem kizárólag egy sportágnak szentelik

- mondta Baranyi Krisztina, a IX. kerületi polgármester.

Baranyi Krisztina ugyanakkor hangsúlyozta, a Karácsony Gergely által támasztott feltételeknek is teljesülnie kell. Ezekről a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén egyhangúlag döntött: 50 milliárd a kerületek járóbeteg-ellátásának fejlesztésére, Budapesti Nagyerdő létesítése, a költségek átláthatósága és a szerződések nyilvánossága, mindezekről pedig kormányhatározatot várnak.

A főpolgármester a közgyűlés után az ATV-ben azt mondta, eddig a feltételek ötöde teljesült, várja a folytatást.

Van 5 feltételünk. Egy már teljesült, van még 4. Ha ez is teljesül, akkor van világbajnokság. Ha nem teljesül, nincs

- jelentette ki a főpolgármester. 

Gulyás Gergely azt mondta, először a rendezést kellett elnyerni, aztán az ellenzéki budapesti vezetéssel kellett egyezségre jutni. Karácsony egészségügyet érintő feltételéről a miniszter azt mondta, a kormánypárti képviselők kérték, hogy a főváros is járuljon hozzá az intézmények korszerűsítéséhez. Az ellenzéki többség ezt elutasította.

Tehát tegnap volt egy Fővárosi Közgyűlési ülés, ott volt egy előterjesztés, ami azt célozta, hogy a főváros is járuljon hozzá hasonló összeggel, mint a kormány. Erre ők mondhatták volna, hogy nem hasonló összeggel csak a felével, kétszer annyival. Bármit mondhattak volna, de semmi mást nem mondtak, mint leszavazták ezt a javaslatot

- fogalmazott Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely hozzátette: jövő héten tárgyalnak a főváros által megfogalmazott feltételekről. Gulyás Gergely közölte: szükség lenne arra is, hogy Karácsony Gergely vezette közgyűlés ne vétózza meg a szuperkórház építését, valamint, hogy a főváros is járuljon hozzá a budapesti egészségügyi kiadásokhoz, ha valóban prioritásként kezelik.

HírTV