2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gőgös egyelőre nem adhatja át a helyét Harangozónak

Hír TV

2018. április 24., kedd 21:58, frissítve: kedd 22:55

Harangozó Tamás egyelőre nem ülhet be a szocialista frakcióba Gőgös Zoltán helyett. Bár a politikus a mandátumát sem kívánja felvenni, a Nemzeti Választási Bizottság határozata szerint helyét csak az új parlament megalakulása után kaphatja meg párttársa.

„A VE egyetlen rendelkezése nem teremt alapot arra, hogy megválasztott képviselő lemondjon a Választási Bizottságnál. Jelölt pedig már nem tud lemondani, mert a szavazás megkezdéséig mondhat le a jelölt” – a választási eljárásról szóló törvényt értelmezte Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke.

Gőgös Zoltán az MSZP–Párbeszéd közös listáján a hatodik helyen szerepelt, ám a választás után bejelentette: mandátumát nem kívánja átvenni. Így az őt követő Harangozó Tamásnak kellene bejutnia az Országgyűlésbe – legalábbis ezt kérelmezte az NVB-től. A testület viszont arra jutott, nem a jelölt, hanem a jelölő szervezet, vagyis a párt joga eldönteni, hogy ki kapja a mandátumot. Ráadásul egyelőre Gőgös Zoltánnak még nincs is miről lemondania, hisz megbízatása az új Országgyűlésben nem kezdődött el.

„Analóg helyzet az, hogyha meghal a képviselő a megválasztását követően és az alakuló ülést megelőzően, nem tud lemondani, mert már nem él az ember, azt is valahogy kezelni kell és ahogy '94-ben is megtette azonos szabályok alapján az akkori NVB-elődszerv, ki kell adni a listán következő embernek a mandátumot” – mondta G. Szabó Dániel, NVB-delegált.

A Választási Bizottságban azon is vita alakult ki, hogy egyáltalán jelöltnek lehet-e tekinteni Gőgös Zoltánt, a választás után, de még eredményhirdetés előtt. Fábián Adrián állandó tag úgy foglalt állást: ilyenkor azt kell figyelembe venni, hogy a képviselő csak úgy tud rendelkezni a mandátumról való lemondás jogával, ha rendelkezik mandátummal.

„Én most azt mondanám, hogy ez nekem idő előtti. Idő előtti, joghatása nem lehet, és legyen annyi türelme képviselőjelölt úrnak, hogy megvárja, míg a mandátumát átveszi, utána, azt csinál vele lényegében, amit akar, illetve amit a jogszabályi keretek között a jelölőszervezet számára enged” – mondta Fábián Adrián.

A Választási Bizottság egyórás vitájának eredményét az elnök foglalta össze – amivel részben figyelembe vették Gőgös Zoltán akaratát.

„Bejelentését az NVB úgy tekinti, mint aki megbízásáról lemondott, természetesen megbízólevele átvételére nem kötelezhető, de a következő jelölt személyét a jelölőszervezetnek kell kijelölnie, tehát a listát csak úgy tudjuk megállapítani, hogy ő még rajta van, mert ő csak megválasztása után tud lemondani” – mondta Patyi András.

Vagyis az NVB eredeti formájában hirdeti ki a listát, amelyen még Gőgös Zoltán rajta van. Az Országgyűlés megalakulása után pedig az MSZP–Párbeszéd mint jelölőszervezet dönthet arról, hogy a listán következő Harangozó Tamás vagy más jut-e hozzá a mandátumhoz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!