2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

FUTÁR segíti a tömegközlekedést

Egyre több helyen működik már a fővárosban a FUTÁR, vagyis a Forgalomirányítási és Utas Tájékoztatási Rendszer. Az új kijelzők a mostaninál szélesebb körű tájékoztatást nyújtanak a jármű útirányára és indulási idejére vonatkozóan, illetve nem várt forgalmi változás esetén. A műholdas rendszer pontosan ki tudja majd számítani, melyik járat mikorra ér az adott megállókba.

Vitézy Dávid szerint a FUTÁR teljes mértékben kiváltja majd a budapesti felszíni tömegközlekedés korszerűtlen rendszerét. A flottakövető rendszernek már rég működnie kellene a BKV-nál a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke szerint. Dorner Lajos a BKK-t okolja a 4 éves csúszásért, amit részben a 2010-es kormányváltás utáni kivitelező váltással magyaráz. „Az utasok számára minél több és pontosabb információt kell közölni ahhoz, hogy gyorsabban és kevesebb átszállással tudjanak eljutni a céljukhoz, üzemi szinten pedig megtakarításokat tud eredményezni, ami megint csak valahol az utasok számára lesz jó, hiszen nem kell majd annyival emelni a jegyek árát, mint egyébként kellene” – mondta Dorner Lajos a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke.


A napi 1400 buszt és 600 villamosjáratot irányító diszpécserek és a járművezetők között új rádiórendszer épül ki. A megállóhelyeken és a járműveken kijelzők segítik, hogy az utasok valós idejű információkat kapjanak. A főbb csomópontokban már felszerelték az információs táblákat. Némelyik működik, többségét még letakarva tartják. „A központban látják, hogy hol van a busz a térképen a műholdas pozíció alapján, látják, hogy a menetrendhez képest hogyan halad, tehát azonnal be tudnak avatkozni ha mondjuk két 29-es busz utoléri egymást a vonalon, akkor azonnal tudnak szólni a másodiknak, hogy menjen lassabban vagy előzze meg és segítsen a másiknak, hogy ne legyen akkora zsúfoltság, tehát azonnal be tudunk avatkozni, vagy ha netán metró vagy villamos pótlás van egy baleset miatt, akkor annak a megszervezése sokkal gyorsabban tud megtörténni ebben a rendszerben.

Vitézy Dávid azt ígéri, a BKV-nál dolgozó adatrögzítők száma az új rendszer miatt csökkenni fog, de a diszpécsereknél nem lesz létszámleépítés. A feleslegessé váló munkaerőt a fővárosi közlekedési társaság az induló négyes metró vonalára fogja átcsoportosítani.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

A hídpénz-botrányt is napirendre vennék a balliberális politikusok az Európai Parlamentben?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!