2020. szeptember 26.,
szombat, Jusztina napja

Fürjes Balázs: Készek vagyunk az újonnan megválasztott városvezetéssel együttműködni

Hír TV

2019. október 18., péntek 19:16

Élni fog vétójogával a nagy sport világversenyekhez kapcsolódó létesítményfejlesztések kapcsán Karácsony Gergely, a Liget Budapest projekt építési engedélyeit pedig bíróságon támadná meg.

"Általánosságban ezek kiemelt állami beruházások. Mit jelent ez? Milyen mozgástere van e tekintetben Budapest főpolgármesterének ezekben az ügyekben?"

– tette fel a kérdést Földi Kovács Andrea, a Magyarország élőben című műsor műsorvezetője.

Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a következőket felelte:

„Ez azt jelenti, hogy ezek központi költségvetésből, kormányzati forrásokból valósultak meg és volt egy speciális sajátok engedélyezési rendszer, ami lehetővé tette, hogy gyorsan, egyszerűbben kapjanak engedélyezést ezek a beruházások. Nem csak állami beruházások szoktak így épülni. A fővárosi önkormányzat beruházásai is szoktak ebben a rezsiben épülni, és magánberuházások is megkaphatják ezt a státuszt – például a repülőtérnek bizonyos bővítése, fejlesztései. Tehát egy különleges gyorsítópályát jelent.”

„Ugyanakkor azt is hallottuk, hogy Karácsony Gergely hivatkozik a Tarlós István, Orbán Viktor közötti 15 pontos megállapodásra, és az abban szereplő vétóra. Egészen pontosan mit vétózhat meg Karácsony Gergely?”

– kérdezte a műsorvezető.

„(…) Az együttműködéshez két partner kell. Miniszterelnök úr nagyon világosság tette, hogy mi együttműködésre készülünk. Ezt elmondta már a választás éjszakáján, természetesen mint mindig, tiszteletben tartjuk az emberek döntését és készek vagyunk arra, hogy az újonnan megválasztott városvezetéssel együttműködjünk. Mi azt szeretnénk, hogy Budapest ne legyen csatatér, ne háborúzzunk, hanem közösen dolgozhassunk a városért, de ehhez két fél kell (…).”

– reagált az államtitkár.

Hír TV