2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Belföld

Frusztráció, dührohamok: 3 év börtön

Azt, hogy mennyi lehet az olyan baleset, ami nem a véletlen, hanem direkt magatartás következménye, a szakértők is csak találgatják. Nem éri meg önbíráskodni, mert ha valaki direkt okoz balesetet, akár 3 évre is börtönbe kerülhet. Tényleg megéri, az utakra vinni az indulatokat?

  • Frusztráció, dührohamok: 3 év börtön

A száraz adatok szerint vezetni egyre veszélyesebb. Hazánkban 15 000 baleset történik évente a közutakon, melyből 13 000 mozgó járművel történik. Az idei évben már több mint 600 halálos áldozata volt a közúti baleseteknek. Ha az Európai Unió útjait nézzük, 4 percenként történik baleset, melyben 20 percenként meg is hal valaki. Egyidőben akár 200 ezer ittas vezető is az utakat járhatja.

A szomorú adatokon az európai hatóságok egységesen változtatni szeretnének, a hazai halálos kimenetelű balesetek számát felére szeretnék csökkenteni. Ehhez azonban nem elég a felső politikai akarat, az emberek együttműködése, az úton tanúsított magatartás megváltoztatása is szükséges.

Frusztráció, dührohamok: 3 év börtön

Nem éri meg önbíráskodni az utakon, mert ezért a magatartásért 3 év börtön is fenyegethet. Az utóbbi időben egyre több gépkocsiban ott a fedélzeti kamera, amely sokat segít a korábban be sem jelentett, vagy nehezen felderíthető bűneseteknél. A felvétel bizonyítékkal szolgálhat akkor, ha valaki szabálytalanság áldozata lesz.

Növekszik az agresszió az utakon

A Gatter László ügyvéd, a téma szakértője szerint a gépkocsiszám növekedése arányosan növeli a balesetek kockázatát. Ugyanakkor a társadalom mentális állapotát is tükrözi, hogy mennyire türelmetlenek lettek a sofőrök az utakon. Nem hagyható figyelmen kívül az újfajta kábítószerek hatása sem, mely által teljesen más balesetformák jelennek meg az utakon, mint az „egyszerű” ittas vezetés.

Alapesetben, ha a sofőr vétkessége bebizonyosodik egy balesetben, 1 hónaptól 10 évig lehet megvonni tőle a vezetői engedélyt. Azonban ennél súlyosabb ítéletek is indokoltak lennének a rendőrség szakértői szerint. A nyári időszakban történik a legtöbb baleset, a hőség ugyanis általában is ingerültebbé teszi az embereket, így nagyobb a stressz, gyakoribb a feszültséglevezetés, stressz - mondta el a műsorban Berzai Zsolt az ORFK Közlekedésbiztonsági Osztályának balesetmegelőzési osztályvezetője.

Megleckéztetés, indulatosság, dührohamok.

Az emelkedett stressz, a feszültség módosult tudatállapotokat eredményezhet - mondja a Corvinus Egyetem professzora, Síklaki István. A szociálpszichológus szerint a mai közlekedési morál a média közvetítette „bármit megtehetek” attittűd és a használatnál nagyobb teljesítményű autók forgalmazásának együttes következménye is lehet. Egyes felvetések szerint épp ezért a jogosítvány megszerzése és felülvizsgálata során pszichológiai alkalmassági vizsga sem lenne indokolatlan.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!