2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Főváros kontra Mahir: márciusra halasztották a tárgyalást

,

2016. január 11., hétfő 16:40, frissítve: szerda 10:28

Márciusra halasztotta a bíróság a Fővárosi Önkormányzat és a Mahir Cityposter Kft. közötti per tárgyalását. A Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó reklámcég a Fővárosi Közgyűlés szeptemberi rendeletét támadta meg, amely alapján egyoldalúan felbontották a reklámcéggel kötött szerződést. A fővárost képviselő ügyvédek a per első napján azt sem tudták megmondani, melyik jogszabályra hivatkozva járt el az önkormányzat.

Rosszhiszemű joggyakorlatnak nevezte a főváros eljárását Magyar György. A Mahir Cityposter jogi képviselője szerint ugyanis a Fővárosi Közgyűlés jogellenesen mondta fel szeptemberben a céggel a 2006-ban 621 hirdetőoszlopra kötött szerződést. „A leghatározottabban jelentjük ki, hogy visszaélés a joggal az, ha az alperes rendkívüli felmondási jogot gyakorol, és ezt időben úgy elhúzza, hogy három-négy évvel korábbi állítólagos mulasztásokra hivatkozik, amikor ezt a mondvacsinált felmondást most előveszi. Úgy gondolom, hogy ez már jogsértő, úgy gondolom, hogy ezt nem fogadhatjuk el. A felperesi álláspont a leghatározottabban az, hogy felmondást rendkívüli esetben és rendkívüli gyors időszakban lehet lebonyolítani” – mondta az ügyvéd.

A társaság álláspontja szerint oszloponként százezres nagyságrendű kára is keletkezhetett a cégnek az egy hete tartó szakszerűtlen bontásból. A szerződésből hátralévő tizenöt évben pedig – a 2014-es bevételi adatok alapján – a Mahir Cityposter Kft. akár 17 milliárd forint bevételtől is eleshet.

A főváros nevében eljáró ügyvédek – akik megtiltották, hogy kép és hangfelvétel készüljön róluk – azzal érveltek, hogy a kft. nem megfelelő módon helyezte ki a hirdetőoszlopokat. Azt azonban nem tudták megmondani, milyen jogszabályt sértett meg a Mahir Cityposter. Ennek igazolására tizenöt napos határidőt kértek, amelyet meg is kapták a bíróságtól.

„Nem tudni pontosan, hogy melyikre hivatkozik az alperes, mind a kettőt hivatkozza, ha jogszabályszegést állít, akkor milyen jogszabályok megszegését állítja. Ha jogszabályszegés alapján lehet szó felmondásról, akkor mindenképpen meg kell határozni, hogy milyen jogszabályt szegett a felperes az eljárásával. Ha hozzájárulásban foglaltakat szegett meg, akkor meg kell jelölni, milyen hozzájárulásban foglaltakat” – mondta Kolozs Balázs, a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumának bírója.

Magyar György a tárgyalás végén az oszlopok bontásának azonnali felfüggesztésére tett indítványt. A bíró azt ígérte,  a leghamarabb dönteni fog a kérelem ügyében, döntését pedig futárral küldi el a peres feleknek, akiknek március elsején kell ismét megjelenniük a bíróságon. „Akárhogy is döntök, nekem sürgősen meg kell hoznom ezt a döntést, merthogy sürgős szükség áll fenn” – tette hozzá Kolozs Balázs.

Az önkormányzat a per idején is el akart bontatni több hirdetőoszlopot, de ezt a Mahir biztonsági cégének alkalmazottjai nem engedték. A biztonsági emberek dolgát könnyítette, hogy lakossági bejelentés alapján tudták, hogy hol készültek oszlopelvitelre – így minden veszélyeztetett oszlop mellett biztonsági ember állt, és ha kellett, akkor rendőrt hívtak a helyszínre. Új taktika a főváros részéről, hogy csatornázási munkáknak próbálják álcázni az oszlopbontásokat.

A Budapest Közút a hétvégén olyan reklámhordozót is kiemelt a helyéről, amelyre nem a főváros, hanem az egyik kerület kötött szerződést. Bővebben >>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!