2019. február 18.,
hétfő, Bernadett napja

Folytatják a 4-es metró és az Alstom-ügy vizsgálatát

Hír TV

2019. február 14., csütörtök 08:08, frissítve: csütörtök 08:08

A magyar hatóságok továbbra is vizsgálják a 4-es metró MSZP–SZDSZ-kormányok idején zajlott beruházása és az Alstom-motorkocsik beszerezése során felmerült korrupciós ügyeket. Közben az Egyesült Királyság csalás elleni hivatala mindössze egy litvániai ügyben talált bizonyítékot arra, hogy az Alstom munkatársai lefizettek kormányhivatalnokokat.

Annak ellenére, hogy magyar politikusokra nem talált terhelő bizonyítékokat az Egyesült Királyság csalás elleni hivatala (Serious Fraud Office, SFO), a magyar hatóságok folytatják a 4-es metró MSZP–SZDSZ-kormányok idején zajlott beruházása, illetve az Alstom-metrókocsik korrupciógyanús beszerzése kapcsán indított nyomozást.

Az SFO kilencévi vizsgálat után minimális eredménnyel fejezte be a Magyarországot is érintő, a francia járműgyártó Alstom-csoporthoz kapcsolódó vizsgálatot.

A britek nagyszabású – harminc országra, köztük hazánkra is kiterjedő – nyomozást indítottak, miután svájci hatóságok jelezték, hogy az Alstom brit leányvállalatán keresztül kenőpénzek folynak át, politikusokat vesztegethetnek meg számukra kedvező szerződések nyélbeütése érdekében.

A brit vizsgálat végül azzal zárult, hogy mindössze egy litvániai ügyben találtak bizonyítékokat kormányhivatalnokok lefizetésére. Az SFO szerint magyar politikusokra sincs terhelő bizonyíték, miközben két éve a brit hatóság négy Alstom-vezetőt vádolt meg azzal, hogy 2006 januárja és 2007 októbere között bűnszervezet tagjaként összesen 2,3 millió eurónyi összeget juttattak meg nem nevezett BKV-tisztviselőknek, illetve közvetítőknek azért, hogy Budapest francia szerelvényeket vásároljon.

A metrókocsik beszerzésével összefüggésben hazánkban azután indult vizsgálat, hogy 2010-ben az Állami Számvevőszék átvilágította a 4-es metró beruházását és a járműbeszerzéseket, ami a szervezet szerint jelentős vagyoni hátrányt okozott.

Bővebben a Magyar Nemzet oldalán.