2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Flashmobbal tiltakoztak a lex Taigetosz ellen

2017. június 6., kedd 21:44, frissítve: szerda 08:27

Flashmobbal tiltakozott a Sándor-palotánál a Tanítanék mozgalom, amely azt szeretné elérni, hogy Áder János ne írja alá a köznevelési törvény lex Taigetoszként emlegetett módosítását. Szerintük ugyanis az elsősorban a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő tanulókat sújtaná.

A Tanítanék mozgalom a sajtóban csak Taigetosz-törvényként ismertté vált köznevelési törvény módosítása miatt tiltakozott Áder János hivatalánál. Az összegyűlt szülők és gyermekek között ott volt Markos Balázs gimnazista is, aki a törvény miatt még áprilisban tiltakozott nyílt levélben a humán tárca vezetőjénél, Balog Zoltánnál.

„Tanulási nehézségekkel küzdök, és bizonyos tantárgyakból felmentettek az értékelés alól. Ha nem lettem volna erre jogosult, akkor osztályzatot kellett volna kapnom, és akkor az egyetemi felvételi lehetősége is elúszott volna számomra” – mondta Markos Balázs gimnazista.

A Csak együtt van esély csoport azt is elutasítja, hogy gyógypedagógusi képesítés nélküli pedagógusok taníthassanak speciális igényű gyerekeket.

„Mélységesen felháborít a döntés, mert ha nem kapom meg a papírt, nem tudtam volna leérettségizni, nemhogy jogi egyetemre menni. Mióta megkapta a gyermekem a felmentést, szárnyal, főleg történelemből” – mondta Erdész Ferenc a csoportból.

A demonstrálók egy, az államfőnek szóló levelet is átadtak a Köztársasági Elnöki Hivatal egyik munkatársának, aki szerint a tiltakozók rosszul értelmezik a jogszabályt.

A Tanítanék mozgalom azonban ezt nem fogadja el. „Ha Áder János aláírja a törvényt, akkor van még egy esély. Úgy tudom, hogy negyven parlamenti képviselőnek kell támogatnia egy olyan beadványt, amely alapján az Alkotmánybíróság elé kerülhet a törvényjavaslat, tehát ha Áder János aláírja, akkor ez lesz a következő lépés” – hangsúlyozta a Tanítanék elnökségi tagja, Sulyok Blanka.

A résztvevők a tiltakozás végén kikötöttek néhány lufit a Sándor-palota elé, rajtuk azokkal az álmaikkal, amelyekről úgy gondolják, hogy épp a törvénymódosítás miatt kerülnek veszélybe.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!