2019. augusztus 21.,
szerda, Sámuel, Hajna napja

Finomítanák a gimnázium és a szakgimnázium közötti átjárást

Hír TV

2018. szeptember 26., szerda 07:14, frissítve: szerda 09:02

A tizedik osztály után átjárhatóságot biztosítana a gimnázium és a szakgimnázium között a diákoknak a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár. Pölöskei Gáborné erről Sümegen nyilatkozott a Hír TV-nek, ahol az önkormányzat együttműködésével idén újraindult a szakképzés.

Négy évtized után indult újra a szakképzés Sümegen. Az Acsády Ignác Szakképző Iskola 22 diákkal kezdte meg a működést, a fiatalok asztalosnak illetve bolti eladónak tanulnak. Az épületet az önkormányzat biztosította, a szakmai hátteret a Pápai Szakképzési Centrum adja.

„És nyilván lesznek a továbbiakban más, egyéb szakmák: festő, pincér, informatikus, tehát attól függően, hogy most egy képzési palettáról mit fognak választani, itt azért 6-7-8 olyan szakmát szeretnénk meghirdetni, ami az érettségizett fiataloknak is ad egyfajta lehetőséget, meg a nyolcadikat végzetteknek is” – mondta Sági István, a Pápai Szakképzési Centrum főigazgatója.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szerint érdemes lenne a tankötelezettséget visszaemelni 18 évre, mert egy felmérés szerint a nyolc osztályt végzett, lemorzsolódó diákok harmada funkcionális analfabétaként kerül ki az oktatásból.

„Mi magunk is gondolkodunk természetesen a megújításán a szakképzésnek, és ezért hoztuk létre a szakképzési innovációs tanácsot, melynek tagja egyébként a gyáriparosok szövetsége is” – mondta a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár, aki konkrét lépést is említ a bevezetendő új Nemzeti alaptantervvel összefüggésben.

„Egy-egy esetben még kell finomítani, elsősorban a gimnázium és a szakgimnázium közötti átjárást, amit tizedik után jó lenne megvalósítani, hogyha erre szükség van, hogy legyen lehetőség újratervezni a gyerekeknél, legyen lehetőség arra, hogy új életpályát, új tanulási utakat találjanak ki maguknak” – ismertette Pölöskei Gáborné.

Pölöskei Gáborné a sümegi eseményen hangsúlyozta: országosan 18 ágazati képzőközpontot hoztak létre, ami szintén a szakképzés megerősítésének szándékát jelzi és abban bíznak, hogy ebbe egyre több felnőtt is bekapcsolódik majd.