2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Belföld

Figyelmeztetés: viharos szél, hófúvás, további havazás

Viharos szél, illetve hófúvás miatt sokfelé továbbra is első- és másodfokú riasztások vannak érvényben. Az ország keleti részén további havazás várható. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint csütörtökön kora délutánig kétszázhúsz helyen avatkoztak be a tűzoltók.

  • Figyelmeztetés: viharos szél, hófúvás, további havazás

A téliesre fordult időjárás miatt szerda éjféltől csütörtök kora délutánig kétszázhúsz helyen volt szükség tűzoltói beavatkozásra, három - északi és észak-keleti - megyében mintegy 7500 fogyasztási helyen szünetel vagy akadozik az áramszolgáltatás - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-vel. 

Mukics Dániel elmondta, hogy a tűzoltóknak a legtöbb helyen letört faágak, kidőlt fák miatt kellett beavatkozniuk, mert sok helyen leszakították az elektromos vezetékeket.

Emiatt - a 14 órás adatok szerint - Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint ezer, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mintegy 2500, Nógrád megyében hozzávetőleg 4000 fogyasztási helyen szünetel vagy akadozik az áramszolgáltatás - ismertette. Kiemelte: folyamatosan dolgoznak a tűzoltók és a szolgáltatók szakemberei az áramszolgáltatás helyreállításán.

Az erős szél több középületben is kárt tett: Tiszabercelen egy iskola tetejére dőlt fa, Várpalotán egy kollégium tetején a napelemeket, Pécsen egy egyetemi kollégium tetején több négyzetméteren a cserepeket, ugyancsak a baranyai megyeszékhelyen egy üzletház tetejét 15 méter hosszan bontotta meg a szél. Sárváron egy gimnázium tetőszerkezete sérült meg, Csóron a református templom tetejét bontotta meg az erős szél - sorolta Mukics Dániel.

Hozzátette, hogy számos, közlekedési baleset miatti műszaki mentéshez is riasztották a tűzoltókat: személyautók, kamionok ütköztek össze, fordultak keresztbe az úton és csúsztak árokba.

Mivel a hideg idő még napokig kitart, az OKF arra kéri az autósokat, hogy csak a téli útviszonyoknak megfelelően felkészített gépkocsival induljanak útnak. Azelőtt pedig tájékozódjanak az időjárási és útviszonyokról a met.hu és az utinform.hu oldalon. Ha valahol - például ónos eső miatt - narancs színű riasztás van érvényben, aki teheti, inkább ne induljon útnak - javasolta. Akik mégis útnak indulnak, azoknak érdemes a szokásosnál több üzemanyagot tankolniuk, a mobiltelefont teljesen feltölteniük, inni- és ennivalót is csomagolniuk.

Ha valaki bajbajutott autóst, járókelőt lát, értesítse a 112-es segélyhívót - kérte Mukics Dániel.

Az ország keleti részén további havazás várható

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez csütörtök délelőtt eljuttatott veszélyjelzése szerint az erős szél veszélye miatt Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében másodfokú, a fővárosban, Pest, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Hófúvás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében másodfokú, Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés él.

Havazás miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Azt írták: csütörtökön általában a keleti országrészben, illetve legtovább az Alföld középső tájain, hozzávetőlegesen az Eger-Orosháza közötti sávban még váltakozó intenzitással havazhat. Ezen sáv mentén néhol még 5 centiméternél is több hó eshet, másutt is hullhat még további néhány centiméter friss hó. Délkeleten egészen péntek hajnalig kitarthat a gyengébb havazás. Pénteken már csak kisebb hózáporok várhatók az országban.

Kiemelték továbbá, hogy csütörtökön a Dunántúlon és a Duna vonalának tágabb térségében viharos északnyugati, az északkeleti országrészben (Bodrogköz, Hajdúság, Nyírség) viharos északkeleti szél várható. A legerősebb széllökések jellemzően elérik az óránkénti 60-85 kilométeres sebességet, főként a Dunántúl középső részén (Dunántúli-középhegység, Balaton környéke), illetve a Bodrogköz térségében 90-100 kilométer/óra körüli lökésekre is számítani lehet.

A több centiméter friss hóval borított északkeleti tájakon erős hófúvás várható, de a hó mennyiségétől függően a Dunántúl középső tájain és Pest megye egyes részein is előfordulhatnak hóátfúvásos útszakaszok. A szél péntekre virradó éjszaka veszít erejéből, majd napközben erős, viharos lökések várhatók, így északkeleten továbbra is hordhatja a szél a havat.

Az előrejelzés szerint csütörtökön a hőmérséklet folyamatosan csökken, napközben már országszerte fagyni fog, 0 és mínusz 6 Celsius-fok közötti értékek valószínűek, késő este mínusz 12 és mínusz 5 fok között alakul a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében arra is felhívta a figyelmet, hogy az éjszakai órákban leginkább Észak-Magyarországon mínusz 15, helyenként mínusz 20 fok köré csökken a hőmérséklet.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!