2019. április 25.,
csütörtök, Márk napja

Férfinak öltözhettek ma Siófokon a lányok, asszonyok

Hír TV

2019. január 27., vasárnap 17:15, frissítve: vasárnap 21:06

Férfinak öltözhettek ma Siófokon a lányok, asszonyok – a városban megrendezett kétnapos toros partyn ugyanis asszonyfarsangot tartottak, ami régi somogyi hagyomány. A helyi sportegyesület ebből az alkalomból futóversenyt is szervezett a jelmezbe bújó felnőtteknek és gyerekeknek.

Kolbászillat szállt, és vásári árusok kínálták portékáikat a farsangi toros partyn, miközben a futóversenyre érkezők bemelegítettek. A szervezők várták a jelmezes résztvevőket, a nőknek pedig álbajuszt is osztottak, ugyanis asszonyfarsangot tartottak.

„A farsangi időszak általában 3 napig tartott régebben, és ebből egy nap az asszonyok mulatozásáról szólt, ezen a napon az asszonyok közösen mulattak, italoztak, és olyan tevékenységet végeztek, amit az év többi napján nem, és ezt szeretnénk itt kicsiben megvalósítani a mai nap folyamán Siófokon”– mondta Molnár Éva a Balatuning Egyesület vezetője. A versenyt mohácsi busók indították. Az 500 métert hamar teljesítették a futók, a legtöbben a buli kedvéért vettek részt rajta.

„Nagyszerű, ilyen még sosem volt. Nőknek rondák vagyunk! Ápol és eltakar, hátha még ezt is felteszem így, akkor meg főleg, szerintem nagyon jó. Nőként nem keltünk el, hátha férfiként elkelünk”– mondja Koltay ÉVa és Batky Katalin.

A népi hagyományokat felelevenítve két szalmabábút is elhúztak a vízpartra, és bedobták a Balatonba. A mohácsi busók egész nap részt vettek a toros party programjain. Siófokon csak néhányukkal lehetett találkozni, de február végén Mohácson több százan mutatják majd be, hogy ünneplik a sokácok a farsangot.

„Most elsősorban természetesen itt ugye nagyon sok fotózkodás van, a gyerekeknek próbáljuk bebizonyítani, hogy a busóktól nem kell félni, játékos alak, tehát igyekszünk úgy viszonyulni itt az emberekhez, hogy tényleg érdemes eljönni Mohácsra”– mondja egy busó. 

A rendezvényen disznóvágást is tartottak, a látogatók előtt perzselték a malacot, és darabolták, készítették el a húsokat.