2021. március 2.,
kedd, Lujza napja

Ferencz Orsolya: Az űrtevékenység már régen nem presztízskérdés

Hír TV

2019. március 8., péntek 21:47, frissítve: szombat 10:53

A magyar űrszektor felzárkóztatását szeretné a miniszteri biztos. Ferencz Orsolya a Hír Tv Péntek kilenc című műsorában Gajdics Ottó és Szentesi Zöldi László kérdésére hozzátette: az űrtevékenység már régen nem presztízskérdés, hanem azonnali nemzetgazdasági hasznot jelent, amit mi sem bizonyít jobban, hogy például Bulgáriának, Pakisztánnak, Nigériának és legújabban Ruandának is kering mesterséges holdja a Föld körül.

A miniszteri biztos emlékeztetett arra, hogy a Közép-Kelet Európai országok hatszor-hétszer többet költenek űrtevékenységre mint Magyarország, ezért első körben hozzájuk kellene felzárkóznunk.

„Eddig 2.2 milliárd forintot fordított Magyarország összesen erre, ami el is ment az Űrügynökségre fordított kötelező tagdíjunk befizetésére, ha ezt meg tudnánk duplázni , ez óriási eredmény lenne, aztán szépen fokozatosan, úgy hogy a magyar űripar és a szereplők ezt kompetensen fel tudják használni, de az a cél hogy a regionális versenytársainkkal összemérhetők legyünk” – jelentette ki az űrkutatásért felelős miniszteri biztos stúdiónkban.

A teljes beszélgetés: