2019. január 22.,
kedd, Vince, Artúr napja

Felsőoktatási börze Budapesten

Hír TV

2019. január 10., csütörtök 19:35, frissítve: csütörtök 20:04

Egész hétvégén látogatható a 19. alkalommal megrendezett educatio kiállítás. 15 ország több, mint 50 felsőoktatási intézményét ismerhetik meg a továbbtanulni vágyók.

Robotika, lövészet, orvostudomány. Felsőoktatási intézményekkel ismerkedhetnek meg azok akik kilátogatnak a Hungexpora.

„Lehet fogat fúrni, meg tudjuk mutatni, hogy milyen az okklúzió vagy hogy néz ki egy fog belülről, mert nem olyan egyszerű, mint ahogy az emberek gondolják és megpróbáljuk meggyőzni igazsággal az embereket, hogy az orvosi egyetemen tanulni kell, nehezen, sokat, de nagyon megéri a végén”– véli Bálint Gergely a Pécsi Tudományegyetem hallgatója. 

A 3 napos kiállításon több, mint 52 ezer látogató vesz részt évről évre. Többen már konkrét tervekkel érkeznek, ezeknek a diákoknak a továbbtanulás folyamatáról tartanak előadásokat. Február 15-ig a tanulóknak dönteniük kell, hol tanulnának tovább. „Már megvan a tervem és kertészmérnöknek készülök” – mondja Kincses Mátyás. „Hát igazából nemzetközi biztonság és védelempolitikai szakértő szeretnék lenni” – képzeli el jövőjét Lukács Anna.

A kiállításon első alkalommal van jelen az Országos Tudományos Diákköri Tanács is.

„Amikor verseny van azért, hogy a fiatalok jöjjenek a magyar felsőoktatásba, akkor erkölcsi kötelességünk megmutatni azt a pluszt azon túl, hogy jók az iskoláink, a felsőoktatási intézmények minden gond ellenére jól működnek. Akinek van tehetsége az jöhet önképző körbe, amit úgy hívnak, hogy Tudományos Diákkör” – nyilatkozta Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke.

A következő félévtől indul a Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Tanítsunk Magyarországért! program is.

„Az a célja, hogy azoknak a kisdiákoknak segítsen, 7-8-os általános iskolásoknak és középiskolásoknak, akik a munkalehetőségektől és a továbbtanulási lehetőségektől távolabbi településeken élnek ezért nem jutnak el hozzájuk feltétlenül az információk. Nekik tudnak segíteni az egyetemi hallgatók, mindamellett, hogy ezzel pénzt is keresnek, hogy ezek a gyerekek a nekik elképzelt családjuk, a környezetük által elképzelt burkon túli világot is megismerjék” – hangoztatta György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

Először 50 településen indul a program. Januárban és februárban a debreceni, nyíregyházi, miskolci és a pécsi tudományegyetemen tudnak mentornak jelentkezni a felsőoktatásban tanuló hallgatók. A felkészülés után szeptembertől tudják mentorálni a kisdiákokat havi 30 ezer forintos ösztöndíjért.