2021. április 10.,
szombat, Zsolt napja

Feljelentették álhírek terjesztése miatt a mohácsi polgármestert

2020. március 27., péntek 16:27

Mint arról a Pestisrácokon többször is beszámoltak, Csorbai Ferenc, Mohács MSZP-s polgármestere a hétvégén masszív fake news-t terjesztett a városban, amikor a Facebook-oldalán bejelentette: a baranyai településből "coronaria gócpont" lett. Amellett, hogy a coronaria koszorúeret jelent, Müller Cecília országos tisztifőorvos kijelentette: nincsenek gócpontok Magyarországon, mindenhol megjelent a vírus, nincs olyan megye, ahol ne lenne jelen. A PestiSrácok megkereste a város fideszes alpolgármesterét. Pávkovics Gábor portálnak úgy fogalmazott: Csorbai felelőtlen kijelentése pánikot okozott a városban.

A Mohácsi Újság számolt be arról, hogy csütörtökön álhírek terjesztése miatt valaki feljelentette Csorbait.

Egy mohácsi személynél beigazolódott a koronavírus-fertőzés gyanúja, egy másik embert pedig a fertőzés gyanújával szállították kórházba. Az igazolt fertőzéssel kezelt beteg több, mint száz emberrel találkozott az elmúlt két hét során, ezért a városban akár helyi karantént is elrendelhetnek. Ilyen méretű kontaktálódás esetén a járványügyi tapasztalatok alapján hirtelen nagyszámú megbetegedés várható, akár helyi karantén elrendelésére is sor kerülhet

– közölte korábban a polgármester.

Müller Cecília másnap, az operatív törzs sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy nem felel meg a valóságnak az, hogy Mohácson gócpont alakult ki, hiszen a koronavírusos betegek száma – az ország gyakorlatilag egész területén – egyenletesen oszlik el. Hozzátette: amennyiben gócpont keletkezne, arról elsőként a hatóság értesül majd.

Az országos tisztifőorvos a tájékoztatón azt is közölte:

természetesen figyelik a járványügyi adatokat, minden nap pontosan meghatározzák, hol laknak olyan emberek, akiknél pozitív a teszt. Ha pedig felfedeznek gócpontot, azonnal meghozzák a szükséges intézkedéseket.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a lapnak közölte, hogy az esettel összefüggésben feljelentés érkezett a Mohácsi Rendőrkapitányságra, az abban foglaltak vizsgálata folyamatban van. A nyomozás esetleges elrendelése nem lenne példa nélküli: álhírek terjesztése miatt több eljárás is indult a napokban Magyarországon.

PestiSrácok/BAMA