2024. 06. 22. Szombat Paulina napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Poltikai hobbista 17:55

Belföld

Felhőszakadás és heves zivatarok is várhatók - mutatjuk, hogy hol

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Somogy, Tolna, Baranya és Zala vármegyék egyes járásaira a HungaroMet Zrt. hétfő délután; valamint hevesebb zivatar veszélye miatt Tolna, Baranya és Bács-Kiskun vármegyék egyes járásaira.

  • Felhőszakadás és heves zivatarok is várhatók - mutatjuk, hogy hol

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a felhőszakadás veszélye miatt riasztással érintett járásokban a következő órákban az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternél több csapadék hullhat. A hevesebb zivataroknál pedig a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

Hétfő éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Somogy és Zala vármegyék területére. Ugyancsak hétfő éjfélig hevesebb zivatarok kialakulásának veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, és Békés vármegyék területére.

Az előrejelzés szerint hétfő estig egyre nagyobb területen, nagyobb számban a Dunántúlon várható zivatar. Nagyobb eséllyel a déli, délkeleti tájakon heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek rendszerbe szerveződve észak, északkelet felé haladnak. Éjszaka csökken a zivatarok száma, de elszórtan továbbra is előfordulhatnak.

Emellett kedd délelőttig nagyobb területen lehet a zivatarokhoz kapcsolódóan felhőszakadás, a Dunántúl egyes részein hétfőn az egymást követően cellákból pár óra alatt akár 40-50 milliméter is lehet a csapadékösszeg. Kedden napközben felhőszakadás főként az Északi-középhegység és az Észak-Alföld környezetében fordulhat elő.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek arra hívta fel a figyelmet, hogy ha villámlik, érdemes számolni, hogy mennyi idő telik el a villámlás és a dörgés között és ha ez kevesebb, mint 10 másodperc, akkor a vihar nagyon közel van, ilyenkor keressünk menedéket egy épületben.

Ne tartózkodjunk vízben, otthon is kerüljük a vizesblokkok használatát. Kerüljük a kilátókat, villanyoszlopokat, ne álljunk fa alá és ne használjunk esernyőt

- javasolta. Hozzátette:

akit erdőben ér a villámlás, keressen egy olyan helyet, ahol legalább 4-5 méterre van a fák törzsétől.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy otthon érdemes kihúzni az elektromos gépeket a konnektorból, mert ha villám csap az épületbe, vagy a közelébe, ami be van dugva a konnektorba, az a túlfeszültség miatt tönkre fog menni.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ma tartják Budapesten a Pride felvonulást + videó

Ma tartják Budapesten a Pride felvonulást + videó

Ismét utcára vonulnak a melegek. Ma tartják Budapesten a Pride felvonulást, emiatt a közlekedés sok helyen leáll vagy lelassul. A Híradóban a helyszínről kapcsoltuk tudósítónkat Futó Boglárkát.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!