2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Belföld

Felfüggeszthetik tisztségéből a baloldali polgármestert

V. Naszályi Márta újraindításával nagy kockázatot vállalna az ellenzék, ha a törvényi fegyelmi vétség megállapítása után is támogatná őt. A kihátrálás mögüle viszont az elmúlt évek helyi kudarcának beismerését is jelentené – mondta a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi tanácsadója annak kapcsán, hogy az I. kerületi képviselő-testület fegyelmi eljárást indított V. Naszályi Márta, a városrész baloldali polgármestere ellen. Az alkotmányjogász kifejtette: V. Naszályi polgármesteri megbízatásának megszüntetésére is sor kerülhet.

  • Felfüggeszthetik tisztségéből a baloldali polgármestert

A polgármester a tisztségéből a fegyelmi eljárás ideje alatt, a fegyelmi határozat kihirdetéséig felfüggeszthető. A rá kiszabható fegyelmi büntetés lehet megrovás vagy a polgármesteri illetményének, tiszteletdíjának csökkentése legfeljebb húsz százalékkal – nyilatkozta a Magyar Nemzet kérdésére ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi tanácsadója annak kapcsán, hogy az I. kerületi képviselő-testület fegyelmi eljárást indított V. Naszályi Márta, a városrész baloldali polgármestere ellen.

Korábban a Magyar Nemzet beszámolt róla: a polgármester sorozatos törvénysértései akadályozzák a testület törvényes működését és a képviselők tájékoztatáshoz való jogát. Az eljárás többek között önkormányzati támogatások, tanszer- és gyógyszertámogatások elmaradása, valamint a képviselő-testület munkájának akadályoztatása miatt indult. 

Két fő szakasz az eljárásban

A polgármester számos képviselő-testületi határozatot sem hajtott végre, amelynek következményeit a helyi közösségnek kellett elszenvednie. Tizenöt napos határidőt adtak V. Naszályi Mártának a törvénysértések megszüntetésére, de ennek nem tett eleget, így elindították a fegyelmi eljárást. 

Gulyás Gergely Kristóf önkormányzati képviselő továbbá bejelentette, hogy egy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik a Ruszwurm cukrászda ügyében. 

A vállalkozás 2011 óta működik az I. kerületben, de 2016 óta sem bérleti díjat, sem más kötelező hozzájárulást nem fizetett az önkormányzatnak. Az ügy kiterjed vesztegetési vádakra is, amelyekben a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást.

Ifj. Lomnici Zoltán arról tájékoztatott, hogy a fegyelmi eljárás két fő szakaszra osztható: 

első a vizsgálati, második a döntési szakasz. A vizsgálatot a vizsgálóbizottság harminc napon belül köteles lefolytatni, s a vizsgálat lezárását követő nyolc napon belül készíti el a jelentését. A vizsgálóbizottság elnöke a jelentés elkészítését követő tizenöt napon belüli időpontra hívja össze a képviselő-testület ülését. A grémium pedig a vizsgálóbizottság elnöke által összehívott ülésen, de legkésőbb nyolc napon belül dönt érdemben a polgármester fegyelmi ügyében. Az alkotmányjogász szerint az eljárás az említett lépések miatt hónapokat vehet igénybe, a vita további pereskedések esetén pedig évekig húzódhat.

Patthelyzetben a baloldal a polgármesterrel

Az alkotmányjogász elmondta: a polgármester a fegyelmi büntetést eredményező rendkívüli testületi ülés jogszerűségének felülvizsgálatára a közigazgatási hivatalhoz fordulhat, és ha az ülést jogszerűnek találják, fellebbezést nyújthat be a munkaügyi bírósághoz. További lehetőség, hogy a képviselő-testület a fegyelmi eljáráson túl akár közigazgatási pert is indíthat a polgármester megbízatásának megszűnése érdekében. 

Ha a bíróság megállapítja a felelősségét, az ítélet jogerőre emelkedésének a napjával megszűnik a polgármester megbízatása.

A képviselő-testület kormánypárti tagjai politikailag abban érdekeltek, hogy az eljárás mielőbb befejeződjön, és V. Naszályi Márta fegyelmi felelősségét megállapítsák. Ezzel szemben V. Naszályi Márta és a baloldal politikai érdeke az, hogy az ügy minél tovább húzódjon, és a felelősségét ne állapítsák meg egészen 2024. június 9-ig, az önkormányzati választások idejéig. V. Naszályi Márta újrázása eleve kétséges, és az ellenzék nagy kockázatot vállalna, ha a törvényi fegyelmi vétség megállapítása után is támogatná őt. Igaz, kihátrálás a mögüle viszont az elmúlt évek helyi kudarcának beismerését is jelentené – vonta le a következtetést a szakértő.

Gurmai Zita (MSZP), V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester (Párbeszéd) és Karácsony Gergely főpolgármester (Párbeszéd) (Forrás: Facebook)

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!