2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Felfüggesztett börtön Fásy Ádáméknak az őssejtügyben

Hír TV

2017. december 11., hétfő 20:37, frissítve: kedd 08:03

Csalás miatt is bűnösnek mondták ki az őssejtper vádlottjait a megismételt elsőfokú eljárásban. A Fővárosi Törvényszék mind az öt érintettet felfüggesztett börtönre ítélte. A vádirat szerint engedély nélkül nyújtottak őssejtkezelést gyógyíthatatlan betegeknek, több millió forintért. Az eljárást azért kellett megismételni, mert a másodfokú bíróság szerint első fokon nem tárták fel a tényállást kellő alapossággal.

Ítéletet hirdetett hétfőn a Fővárosi Törvényszék az úgynevezett őssejtügy megismételt eljárásában. A vád szerint egy ukrán tudós módszerei alapján magyar és ukrán orvosok engedély nélkül nyújtottak őssejtkezelést gyógyíthatatlan betegeknek – több millió forintért.

2015 áprilisában első fokon a 21 rendbeli csalás vádja alól felmentették a vádlottakat, mondván, nem bizonyítható, hogy a betegeket megtévesztették. A Fővárosi Törvényszék most viszont 17 esetben meg tudta állapítani a csalást.

„Elhallgatták azt is, hogy a kutatási fázisra való tekintettel semmilyen ellenszolgáltatást nem jogosultak kérni, és a pozitív hatásra a leghalványabb ígéretet sem tudják tenni egy kutatási fázisban” – mondta Vadász Viktor bíró.

Az indoklás szerint a vádlottak tisztában voltak azzal, hogy tevékenységükre nincs engedélyük, ugyanis épp ők folyamodtak azért, amit nem kaptak meg. Bár az őssejtek kinyerésére volt jogosítványuk, azokat nem használhatták volna emberkísérletekre a jelenleg is hatályos magyar törvények szerint. A bíróság ezek alapján úgy ítélte, hogy nem a gyógyítás volt az elsődleges cél, hanem a bevételszerzés.

„Azzal, hogy a vádlottak egy olyan környezet alakítottak ki, mintha legalizált egészségügyi szolgáltatásként értékesítenék az őssejtet, megtévesztették a sértetteket attól függetlenül, hogy gyógyíthatatlan betegségükre kerestek gyógyírt, vagy az életminőségüket igyekeztek javítani” – tette hozzá a bíró.

Fásy Ádám negyedrendű vádlottat bűnsegédként bűnösnek ítélte a bíróság a csalás, illetve a tiltott emberkísérletek bűntettében. Védője szerint nélküle is létrejött volna a kezeléseket végző cég, így szerepe nem olyan súlyos.

„Nyilván nem vagyok bűnös, és ezt ki is jelentettem, nincs is bizonyíték ellenem. Ez egy olyan ügy, hogy valakivel el kell adni, és én ismert ember vagyok, belekeveredtem ebbe a részvénytársaságba mint tag, ezért el kell adni az ügyet” – nyilatkozta Fásy Ádám.

A vádlottak felmentésért fellebbeztek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!