2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:20

Belföld

Felavatták Európa egyik legkorszerűbb irányító központját

Felavatták Európa egyik legkorszerűbb légiforgalmi irányító központját Ferihegyen. A HungaroControl az új forgalomirányító szoftverhez új épületet is épített. Innen felügyelik majd a koszovói légteret is.

„Központ! Kérek megerősítést a leállítás megkezdésére. Köszönöm!” – A közlekedésért is felelős fejlesztési miniszter állította le a HungaroControl régi irányítóközpontját s adta át a 13 milliárd forintból épített újat. A költségek 15 százalékát az Európai Unió állta. Németh Lászlóné szerint a beruházás növeli a magyar légiforgalmi irányítás versenyképességét.

„Az atlanti szövetség felkérésére – ideiglenesen – a Magyar Légiforgalmi Szolgálat munkatársai irányíthatják majd a Koszovó feletti magas légtér forgalmát – közölte Németh Lászlóné. – E felkérés elismerést jelent mind hazánk, mind pedig a HungaroControl számára. Bizonyítéka annak, hogy Magyarország képes eredményesen ellátni egy ilyen összetett, egyedülálló, nemzetközi jelentőségű feladatot” – tette hozzá a nemzeti fejlesztési miniszter.

Hasonló fejlesztésre utoljára 1999-ben volt példa.

„A program két fő elemével, az irányító központtal, illetve a tudásközpont kialakításával igyekszünk megteremteni azt, hogy a HungaroControl technikai előnye Európában megmaradjon – mondta a vezérigazgató. – A technológiai előnyt elsősorban az adat, a lég-adatfeldolgozó rendszer, az úgynevezett MATIAS-rendszer képezi. Ebben voltak nagyon fontos, mérföldköveket jelentő újítások. És ezek az újítások új hardvert is megköveteltek, amelynek a letelepítése praktikusan egy új légiforgalmi irányító központban volt célszerű” – közölte Szepessy Kornél.

A gépeken Európa legmodernebb szoftverei futnak.

„Január–február a légiközlekedésben a mélypont, ilyenkor körübelül 1000-1200 repülőgép veszi igénybe a légiforgalmi szolgálatok tevékenységét – fogalmazott Bakos József. – Nyáron ennek majdnem a háromszorosa: a csúcsnapon 3255 repülőt irányítottak a kollégáink – tette hozzá légiforgalmi osztályvezető. – Ennek megfelelően kellett a létszámot is biztosítani” – tette hozzá.

Egy irányító legfeljebb húsz gépet felügyelhet. Hajnalban az ország egész légtere egy egységet alkot, de a forgalom sűrűsödésével kisebb blokkokra osztják. Tavaly Magyarország felett 607 ezer repülés volt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!