2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Fegyverkezési programot jelentett be Németh Szilárd

Hír TV

2018. június 18., hétfő 08:22, frissítve: hétfő 10:05

A kormány több lépcsőben emelné a honvédségre fordított költségvetési pénzék összegét - jelentette be a Magyar Hírlapnak adott interjújában Németh Szilárd.

Mielőtt belement a szakmai kérdésekbe, a honvédelmi államtitkár kifejtette, hogy korábban milyen pacalt rittyentettek a kötcsei pikniken, őszre pedig paprikás krumplit főz majd.

Elmondta, hogy a 2019-es költségvetésben 78 milliárd forinttal több, összesen 513 milliárd forint jut a honvédelemre, amiből 30 milliárdot fordítanak a légierő fejlesztésére, a helikopterek és repülőgépek beszerzésére.

A hadseregre költött összeg növelésével nem csak a NATO követelésének akar megfelelni a kormányzat, ami a GDP 2 százalékát írja elő. A mi célunk nem csupán ennyi, hanem az, hogy a térség legerősebb hadseregével rendelkezzünk erkölcsi, szellemi, fizikai felkészültséget tekintve egyaránt. Ehhez viszont, ha kell, akár a GDP három százalékát is biztosítjuk” - jelentette ki Németh Szilárd. 

A 444 emlékeztet, ez az arány tavaly 1,06 százalék volt. A NATO-ban pedig az Egyesült Államokon kívül senki sem költ 3 százalék felett hadseregre, a 3 százalékos aránnyal Magyarország fordítaná GDP-arányosan a második legnagyobb összeget védelemre a NATO-ban.

Ugyanakkor Németh Szilárd nem akarja visszahozni a kötelező sorkatonaságot, szerinte elég az önkéntes tartalékos haderő megszervezése.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!