2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Fegyház is fenyegetheti az Elios-botrány felelőseit

Hír TV

2018. március 6., kedd 10:06, frissítve: kedd 14:08

Már most őrizetbe lehetne venni több, az Elios-ügyben érintett személyt, ha bizonyítható az az OLAF-állítás, amely szerint szervezett csalás történt – erről beszéltek ügyvédek a 24.hu-nak. A hírportál által megkérdezett jogászok szerint akár 25 év fegyház és teljes vagyonelkobzás is fenyegetheti azokat, akiknek igazolódik büntetőjogi felelősségük az Orbán Viktor vejének volt cége körüli botrányban.

A Csalás Elleni Európai Hivatal 2015-től vizsgálta az Elios Zrt. gyanúsnak tartott tendereit. Jelentésük szerint a 2013 és 2015 között Tiborcz István érdekeltségében álló vállalat üzemszerűen csalhatott a vidéki települések közvilágítási pályázatain. A visszaélések miatt 13 milliárd forintnyi uniós támogatást is visszakövetelhetnek Magyarországtól.

Budai ebben az ügyben türelemre int

Míg a szocialistákhoz és a DK-hoz köthető Czeglédy-ügyben a nyomozó hatóságokat sürgette, a Tiborcz Istvánt érintő Elios-ügyben türelemre int a volt elszámoltatási kormánybiztos. A fideszes Budai Gyula úgy gondolja, hogy a miniszterelnök vejét érintő ügyben a nyomozó hatóságokra kell bízni az eljárást. Szerinte amíg nincsenek gyanúsítottak, addig minden csak fikció, és szerencsésebb lenne, ha az Elios-ügyben megszólaló ügyvédek is inkább tájékozódnának nagyotmondás helyett.

„A szomorú a nagyotmondásban, hogy általam tisztelt ügyvéd kollégák teszik, sokkal jobb lenne, ha tájékozódnának az OLAF-jelentéssel kapcsolatban, hogy az OLAF-jelentés lényegében ajánlásokat tesz egy adott uniós tagállamnak egy adott ügyben, és az adott tagállam dönti el, hogy az ajánlások alapján indít-e büntetőeljárást. Hát kérem szépen, a Legfőbb Ügyészség nyomozást rendelt el az ön által hivatkozott jelentésben. Tessék megvárni, amíg a nyomozás olyan szakaszba jut, hogy gyanúsítottak és egyéb körülmények vannak az ügyben. Addig lehet fikciókat felállítani, de felesleges” – fogalmazott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!