2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Ezzel indokolja Orbán Viktor az óriásmecset építését

,

2015. május 18., hétfő 17:16, frissítve: hétfő 21:40

Mégsem lesz kőbányán óriásmecset, az Indexnek Tarlós István főpolgármester azt mondta, egyelőre nincs olyan helyszín, amely a magyar és a török félnek is megfelelne. A beruházást a miniszterelnök a külföldi, fizetős diákokkal indokolta. A látványterveket egy ankarai vallásügyi alapítvány töltötte fel a legnagyobb videómegosztóra még áprilisban.

„Magyarország számára az a beruházás volna jó, amely a török gázt Görögországon, Macedónián, Szerbián keresztül hozná Magyarországra” – Orbán Viktor magyar és Ahmet Davutoglu török miniszterelnök még februárban tárgyalt egymással a parlamentben, többek között az energiabiztonságról. A négyszemközti találkozó egyéb részletei azonban eddig titokban maradtak.

Áprilisban került fel az egyik legnagyobb videómegosztóra az a magas színvonalú, három dimenzióban készült látványterv, amely Közép-Európa legnagyobb muszlim vallási központjáról készült. A többhektáros területet elfoglaló, négy magas minaret között álló mecsetkomplexumhoz szálloda és étterem is kapcsolódna. Egyes források szerint a török nagykövetség az Örs vezér tere melletti kőbányai telket jelölte meg az építés helyszínéül.

„Sajnos én úgy látom, hogy idő előtt felröppent ez a hír, és rémítgeti az embereket, hogy akkor most jönnek a terroristák, tehát ez egy probléma” – Az iszlám vallás nem azonos a magát Iszlám Államnak kikiáltó terrorista szervezettel, mondja Bolek Zoltán. A Magyar Iszlám Közösség elnöke a Hír TV-nek azt mondta: támogatnák egy magyarországi óriásmecset megépítését, hogy ne csak imaházakban, kis lakásokban gyakorolhassák a vallásukat. Úgy tudja: a terv a Török Vallásügyi Minisztériumtól származik, a beruházást pedig a telekvásárlástól az átadásig a török állam finanszírozná.

„Ha azt mondjuk, hogy az alkotmány garantálja a vallásszabadságot és aláírtuk az idevonatkozó ENSZ-egyezményt is, akkor lehet adminisztratív eszközökkel gátolni, de meg fog épülni. Tehát egyszer azt mondták, az iszlám elfogadott vallás Magyarországon, vallásszabadság van, akkor nem tudnak mit csinálni. Vagy betiltják az iszlám vallást, a muszlimokat kisöprik Magyarországról, és akkor nem lesz mecset. De azt, hogy sokáig, akár adminisztratív eszközökkel is meggátolják, nem lehet, mert ha valakinek van pénze, megveszi, lehet gátolni az építési engedélyt, akkor nem kupolás mecsetet fog építeni, hanem négyszögletest. És akkor nem azt fogja mondani, hogy mecset, hanem hogy kultúrház” – fogalmazott a Magyar Iszlám Közösség elnöke.

Orbán Viktor vasárnap a külföldi, fizetős diákokkal indokolta a Kőbányára tervezett óriásmecset építését. „Most még nem tudunk hivatalosan erről semmit. Magyarországon nagyon sok fizetős külföldi diák van. Ez nemcsak Budapestnek a kérdése, hanem más, vidéki egyetemi városoké is. Ezek a diákok elég komoly összeget fizetnek azért, hogy Magyarországon tanulhassanak. A problémájuk – ezek vallásos diákok, akik az arab világból jönnek –, hogy nincsen hely, ahol a vallásukat tudják gyakorolni. Ez az a kérdés, amivel foglalkozni kell” – mondta a miniszterelnök.

A Fidesz-frakció szóvivője nem tud részleteket a tervekről. Tuzson Bence azt mondta: nincs tudomásuk arról, hogy kik és milyen forrásból építenék a mecsetet. „Fölteszünk az embereknek kérdéseket. Az nem generálhat feszültségeket, és nem szabad összevetni olyan kérdéssel, hogy ha valamelyik közösség egy építkezést saját erejéből meg kíván valósítani és építési engedélyt kér – erről egyébként semmit nem tudunk, én magam is a sajtóból tájékozódtam ebben a kérdésben” – fogalmazott Tuzson Bence.

Hasonló tartalmú közleményt adott ki a Fővárosi Önkormányzat is, Kőbánya önkormányzata pedig nem nyilatkozott az ügyben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!