2019. június 25.,
kedd, Vilmos napja

Ez nem egészségügy, hanem betegségügy

Hír TV

2018. október 12., péntek 12:17, frissítve: péntek 15:43

Mindenki azt szeretné hogy a magyar egészségügy átalakuljon – erről Kásler Miklós miniszter beszélt egy budapesti konferencián.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tárcavezetője kiemelte, hogy amit ma egészségügynek nevezünk, az gyakorlatilag betegségügy, ezért a jövőben nagyobb hangsúlyt kapna a betegségek megelőzése.

A miniszter hozzátette, hogy a magán- és az állami ellátórendszernek egymástól elválasztva, áttekinthetően kell működnie, valamint tisztázni kell az alap- és a sürgősségi ellátás kapcsolatát. Az öt leglényegesebb betegségcsoporttal kapcsolatban nemzeti programokat dolgoztak ki, és ezekre építenék fel az új népegészségügyi programot.

„Nagyon lényeges az, ha az öt nemzeti program összecsúsztatásával meg van a struktúra, mellérendeljük a tevékenységet, érjen össze ez a finanszírozás kérdéskörével, amit akkor tudunk módosítani, ha pontosan tudjuk a tevékenységeket és azok helyszínét” – nyilatkozta Kásler. Hozzátette, ahhoz, hogy a finanszírozási rendszerhez hozzá tudjanak egyáltalán nyúlni, nyilvánvalóan át kell alakítani a kórházak gazdasági és pénzügyi rendjét.