2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Belföld

Eva Rezesová megint szabad levegőt szívhat

Jó magaviselete miatt 9 helyett 6 év után szabadult a börtönből a négy ember halálát okozó Eva Rezesova. A szlovák milliomosnő 2012-ben ittasan ült a volán mögé, az autópályán rohant bele egy személyautóba.

  • Eva Rezesová megint szabad levegőt szívhat

Eva Rezesová egy a szlovák rendszámú terepjáróval ment neki az előtte haladó kocsinak. Az autóban négyen ültek. Az ütközés után hárman a helyszínen, egy nő pedig a kórházban halt meg. A szlovák nő pere egy évvel a baleset után kezdődött. Az előzetes letartóztatásban levő Rezesová fehér ingben és farmerban, nyugodt arccal érkezett a tárgyalóterembe. A vádirat szerint a baleset idején ittas volt és túl gyorsan, 170-180 km/h-ás sebességgel hajtott az autópályán. Rezesová – nagy értékű, biztonsági berendezésekkel jól felszerelt terepjárójában – enyhe sérüléseket szenvedett.

Eva Rezesova az elsőfokú tárgyaláson mind az ittas vezetést, mind pedig a drogfogyasztást tagadta.

Első fokon 6 év fogház büntetésre ítélték a szlovák milliomosnőt. Az ítélet ellen a védelem és a vád is fellebbezett, így az eljárás másodfokon folytatódott. Eközben a a Gödöllői Járásbíróság a 15 hónapos előzetes letartóztatását házi őrizetre enyhítette, így akár yachton is meglátogathatták hozzátartozói Eva Rezesovát az egyik Duna-parti luxus apartmanházban.

Másodfokon már súlyosabb büntetést kapott Eva Rezesova. A szlovák milliomosnőt jogerősen 9 év börtönre ítélték ittas járművezetés miatt, azzal, hogy legkorábban büntetése kétharmadának letöltése után engedhető feltételes szabadlábra. Az utolsó szó jogán elfogulatlan ítéletet kért, bocsánatot azonban nem.

„Tudom, hogy nagyon nehéz én ügyemben elfogulatlanul ítélkezni, mert engem a közvélemény már régen elítélt, amikor még nyomozati szakban volt az egész ügy és még nem is volt a vádirat” – mondta.

A szlovák nő a börtönben jó magaviseletet tanúsított, emiatt tavaly év végén ideiglenesen szabadlábra is helyezték, Rezesova így együtt ünnepelhetett családjával. A végleges szabadulásra azonban még néhány hónapot várnia kellett. Sajtóinformáció szerint a cellatársai megkedvelték az elmúlt években a négy emberhalálát okozó nőt, még búcsúajándékokat is kapott. A fővárosi bv. intézet előtt édesanyja és egyik lánya várta a szabaduló Rezesovát.

Konkrét személyről ugyan nem adhat információt a Büntetés Végrehajtás szóvivője, de Orosz Zoltán megerősítette, a szabadulási folyamat a megszokott módon zajlott.

„Majdnem minden büntetés-végrehajtási intézetben létezik úgynevezett szabaduló zárka, ahova helyezzük a fogvatartottat. Itt már a saját öltözetét veheti fel és már sokkal kényelmesebben, sokkal otthonosabban tud felkészülni a szabadulására, ez valószínűleg így történt ebbe az esetben is” – mondta.

Eva Rezesova a börtönt egy szinte ugyanolyan terepjáróval hagyta el 6 évvel és 24 nappal a tragikus baleset után, mint amilyennel azt okozta, igaz ezúttal nem ő vezetett – egy 2014-es törvényszéki döntés ugyanis 8 évre, azaz szabadulásától számítva 2026-ig eltiltotta a járművezetéstől.

Elkerülhető lett volna

A Budapest Környéki Törvényszék 2014 szeptemberében kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletének szóbeli indoklása szerint a vádlott bűnössége kétséget kizáróan bizonyított, a szakértők szerint a baleset még a nagy sebesség ellenére is elkerülhető lett volna, ha a sofőr nem ittas.

A bíróság kizárta, hogy a baleset áldozatainak autója hirtelen sávot változtatott, és Eva Rezesová ezért nem tudta elkerülni a balesetet.

A bíró a büntetés mértékéről négy éve elmondta: a vádbeli cselekményért a törvény szerint 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A bíróságnak a hét és fél éves középmértékből kell kiindulnia. Súlyosbító körülmény volt a halálos áldozatok száma és a vádlott vezetési stílusa.

Vodkás üveget húzott meg

A baleset idején 35 éves szlovák nő az eljárás során tagadta bűnösségét. Alkoholos befolyásoltsága kapcsán arról beszélt, hogy arcüreggyulladásra és köhögésre szedett gyógyszereket, illetve a baleset után, közvetlenül sokkos állapotban nagyon szomjasnak érezte magát, és véletlenül egy vodkás üveget húzott meg. Rezesová szerint a baleset okozója a sértettek járműve volt, amely hirtelen kivágott elé. Ugyanakkor Eva Rezesová az eljárás során többször is megbánást tanúsított, és kifejezte, hogy sajnálja a történteket.

A büntetőper kapcsán egyes igazságügyi műszaki szakértők tevékenységét nyilvános kritika érte, illetve pártosság gyanúja miatt két szakértőt kizárt a bíróság az eljárásból.

Rezes klán

Szlovák sajtóhírek szerint a vádlott a kassai „Rezes klán” egyik tagja. Apja Alexander Rezes, az 1990-es években Vladimír Meciar kormányának közlekedési minisztere, a kassai vasmű privatizációjának kulcsszereplője, az ország második leggazdagabb embere volt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Csárdi Antal elhagyja az LMP-t

Csárdi Antal elhagyja az LMP-t

Csárdi Antal távozik az LMP-ből írja a HVG-re hivatkozva a Mandiner. A lap értesülését az LMP megerősítette, a képviselő azonban sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó az értesülést.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!