2022. 10. 07. Péntek Amália napja
Jelenleg a TV-ben:

Magyarországi vadászatok

Következik:

StartStop 04:00

Belföld

Európai Bizottság: az EU új, hiteles és átlátható választásokat sürget Fehéroroszországban

Az Európai Unió továbbra is a valódi, széles körű nemzeti párbeszéd gyors elindítását sürgeti Fehéroroszországban, ezt új, hiteles és átlátható választásoknak kell követniük, tiszteletben tartva a fehérorosz nép akaratát - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos közös nyilatkozatban pénteken.

  • Európai Bizottság: az EU új, hiteles és átlátható választásokat sürget Fehéroroszországban

A közleményben - amelyet a Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető által február 7-re meghirdetett, Fehéroroszországgal való szolidaritás napját megelőzően adtak ki - aláhúzták, hogy az országban továbbra is igazságtalan üldöztetés folyik az ellenzék és a civil társadalom, a médiában dolgozók, a munkavállalók és a vállalkozók, valamint számos olyan diák ellen, akiket elbocsátottak az egyetemekről, és megtagadták az oktatáshoz való jogukat.

Leszögezték: a hatóságoknak figyelembe kell venniük a lakosság demokratikus jövő iránti, valamint az alapvető szabadságok és az emberi jogok tiszteletben tartására irányuló folyamatos kérését. A békés tüntetők ellen alkalmazott erőszakot azonnal be kell szüntetni. Minden önkényesen őrizetbe vett embert, beleértve a politikai foglyokat és újságírókat is, azonnal és feltétel nélkül szabadon kell bocsátani. Az emberi jogok megsértésének valamennyi elkövetőjét felelősségre kell vonni - húzták alá.

Kijelentették, hogy az Európai Unió továbbra is határozottan kiáll a fehérorosz nép mellett. Növelte a népnek nyújtott támogatását, és készen áll arra, hogy a demokratikus Fehéroroszországot különféle eszközökkel, köztük átfogó gazdasági támogatási tervvel segítse - tette hozzá Josep Borrell és Várhelyi Olivér a közös nyilatkozatban.

Fehéroroszországban az augusztus 9-én tartott elnökválasztás óta rendszeresek a hatodszor is hatalomra került Aljakszandr Lukasenka államfő elleni tömegtüntetések, amelyeket a hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Apró villa 2.0

Apró villa 2.0

Dés László és volt neje Apostol utcai ingatlanjai súlyos történelmi terhet cipelnek
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!