2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Belföld

Európa-szerte különleges jogrend segíti a járvány elleni védekezést

A koronavírus-járvány elleni védekezés értelmében több nyugat-európai ország is különleges jogrendet állított fel, melynek keretében veszélyhelyzetet hirdettek ki többek között Finnországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában is. A Századvég legfrissebb elemzése egyes európai országok intézkedéseit tekinti át.

  • Európa-szerte különleges jogrend segíti a járvány elleni védekezést

 

A kontinentális jogrendszert gyakorló európai országok többségének alkotmánya a veszélyhelyzet körülményeinek fennállása esetén rendkívüli döntések meghozatalára hatalmazza fel az adott kormányt, vagyis az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető következmények elhárítása érdekében egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, eltérhet tőle, valamint egyéb rendkívüli intézkedést hozhat.

Egyes európai országok kormánya a veszélyhelyzet kihirdetésén felül, vagy azt mellőzve törvényjavaslatok benyújtásával is élt az elmúlt időszakban annak érdekében, hogy megteremtse a szükséges jogi alapot a további rendkívüli intézkedések meghozatalához. Ezek a törvényjavaslatok mind elsősorban arra irányulnak, hogy átmenetileg kiterjesszék a kormány hatalmát, hogy az hatékonyabban tudja kezelni és kontrollálni a koronavírus-járvány okozta specifikus hatásokat.

Franciaországban a parlament március 22-én megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely felhatalmazza a kormányt az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetésére, egyidejűleg lehetőséget nyújt a kormány számára, hogy ideiglenesen korlátozza az alapvető szabadságjogokat, beleértve a szabad mozgáshoz, vállalkozáshoz és gyülekezéshez való jogot.

Ezen felhatalmazásával élve Édouard Philippe, francia miniszterelnök kijárási tilalmat rendelt el (napi egy órányi, igazolt lakóhely-elhagyást engedélyezett), felfüggesztette a bölcsödébe, óvodába, általános és középiskolába, valamint egyetemre járást, illetve betiltotta a közösségi rendezvények tartását. A határok mentén korlátozta a szárazföldi, vízi és légi közlekedést, továbbá egészségügyi ellenőrzést végeztet.

Az Egyesült Királyságban március 25-én fogadta el a parlament a soron kívül benyújtott törvénytervezetet, amely a brit kormányt rendkívüli intézkedésekre is felhatalmazza a koronavírus okozta járvány megfékezése érdekében.

A brit miniszterelnök azonnali hatályú, ám csupán három hétig érvényben lévő kijárási tilalmat vezetett be, amely értelmében a lakosság csak az alapvető szükségleti cikkek, főleg élelmiszerek és gyógyszerek beszerzésekor léphet az utcára. Felfüggesztette az oktatási intézmények nyitva tartását, valamint lezárta a határokat a szárazföldi közlekedés előtt. Korlátozta a határmenti vízi és légi közlekedést, valamint a gyülekezéshez való szabadságjogot.

Olaszországban március 24-én fogadták el azt a törvényrendeletet, amely sürgősségi intézkedéseket vezet be a COVID-19 járványügyi szükséghelyzettel kapcsolatban. Az Art. 3. of Decree Law 6/2020 carte blanche-ot ad a miniszterelnöknek, azaz a miniszterelnök korlátok nélkül, saját rendeletek által kormányozhat, és intézkedéseket hozhat a régiók koordinálásával kapcsolatban a tudományos közösség szakmai iránymutatásait követve. Ezen túlmenően az egészségügyi miniszter saját határozattal bevezethet a fertőzés megfékezésére vonatkozó intézkedéseket, illetve a tartományi és önkormányzati vezetőknek jogukban áll saját hatáskörben még korlátozóbb intézkedéseket elfogadni, amelyeknek azonban a maximális érvényessége hét nap, amin belül ezeket az intézkedéseket miniszteri rendelettel kell megerősíteni.

Olaszországban országos szintű karantént rendeltek el, azaz kizárólag igazoltan, létfontosságú célból engedélyezett a lakosoknak elhagyniuk otthonukat. A közösségi épületeket és tereket bezárták, az oktatási intézmények nyitva tartását felfüggesztették, a közösségi rendezvények tartását megtiltották, így a vállalkozási és gyülekezési szabadságjogot is megvonták. A határok mentén korlátozzák mind a szárazföldi, légi és vízi közlekedést.

Az európai országok koronavírusra adott reakcióinak figyelembevételével megállapítható, hogy a Magyar Kormány intézkedései és a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslata nem példanélküli Európában. A fenti példák – beleértve a magyar törvényjavaslatot is, miszerint az Országgyűlés felhatalmazza a Kormányt rendkívüli intézkedések a körülményekhez mérten arányos meghozatalára és a feltételek fennállásáig történő meghosszabbítására – közös jellemvonása, hogy biztosítják a jogállam működését azáltal, hogy a nemzeti kormányok továbbra is a parlamentnek felelnek és az országgyűlési képviselők kezében tartják az ellenőrzés, felülvizsgálat jogát; biztosítják, hogy az intézkedések nem örökérvényűek a feltételhez kötöttség által, amely jelen helyzetben jogilag időkorlátnak minősíthető; valamint biztosítják az emberi szabadságjogok indokolatlan mértékű sérülésének elkerülését szintén a feltételhez kötöttség és az arányosság elvét alkalmazva.

Századvég Alapítvány

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!