2019. október 18.,
péntek, Lukács napja

Erdogan Magyarországon: szívélyes fogadtatás

Hír TV

2018. október 9., kedd 12:13, frissítve: kedd 17:38

Hivatalos látogatásának második napján üzleti fórumon vesz részt a török elnök Budapesten. Recep Tayip Erdogan és Orbán Viktor a fórum megnyitásaként ünnepi beszédet tartanak. Az eseményen együttműködési megállapodást ír alá a Magyar Nemzeti Kereskedőház és a török fejlesztési ügynökség is.

Szívélyes fogadtatásban részesült Magyarországon Recep Tayyip Erdogan, akit Orbán Viktor határozottan támogat az EU-tagság ügyében – a nyugati lapok főként ezt emelték ki a török elnök budapesti látogatásának első napja után.

Szívélyes fogadtatásban részesült Magyarországon Recep Tayyip Erdogan, a feszült hangulatú németországi látogatása után – írja az EurActiv. A lap által megszólaltatott szakértő szerint a török elnök ezzel is azt bizonyíthatja a bírálóinak, hogy az Európai Unió nem fordított teljesen hátat Törökországnak. A cikk szerzője emlékeztet: Orbán Viktor az elsők között gratulált Erdogannak júliusi újraválasztása után, és a magyar miniszterelnök azon kevés európai vezetők között volt, akik az ankarai beiktatási ünnepségen is részt vettek.

Orbán támogatja Erdogant az EU-tagság ügyében – ezzel a címmel számolt be a Bild a török elnök budapesti látogatásáról. A lap kiemeli: Recep Tayyip Erdogan közös sajtótájékoztatójukon a kedves barátjának nevezte Orbán Viktort, aki szerinte mindig kiállt Törökország integrációs törekvései mellett. A szerző idézi a magyar miniszterelnököt is, aki élesen bírálta az Európai Uniót, amiért évtizedek óta váratja a törököket a tagság kapujában.

A Daily Mail is azt emeli ki, hogy Orbán Viktor szerint őszintétlen az EU a török csatlakozással kapcsolatban. A lap emlékeztet: a Törökország teljes jogú EU-tagságáról szóló tárgyalások 2005-ben kezdődtek, de évek óta stagnálnak. A cikk arról is beszámol, hogy a magyar kormányfő szerint Magyarország biztonsága szempontjából kulcsfontosságúak a Törökország által tett erőfeszítések az Európába érkező menekültáradat megállítására.