2020. október 23.,
péntek, Gyöngyi napja

Erdő Péter: Fontos, hogy együtt, imádságban reflektáljunk a járvány okozta megrázkódtatásra

MTI

2020. szeptember 13., vasárnap 11:18

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek fontosnak nevezte, hogy együtt, imádságban reflektáljunk arra a nagy megrázkódtatásra, amit a koronavírus-járvány okozott.

A bíboros abban a videóüzenetben beszélt erről, amellyel a 2021 szeptemberére halasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előzeteseként vasárnap kezdődő videósorozat nézőit köszöntötte.

A bíboros elmondta: videóüzeneteket kértek a jövő évi kongresszus előadóitól.

A világ öt földrészéről érkezett üzeneteket a kongresszus eredeti időpontjában, szeptember 13-tól 20-ig naponta teszik közzé a NEK Youtube-csatornáján.

Az első üzenetet felvezetve Erdő Péter úgy fogalmazott: a világjárvány nehézségei "részben az előkészületek lelkiségéhez tartoznak".

Piero Marini, a NEK pápai tanácsának elnöke videóüzenetében arról beszélt:

a járvány miatti átmeneti időszak egyben válaszút is, hogy "megértsük, mi a fontos és mit kell elengednünk", hogy "elvégezzük a szükséges metszést, ami nélkül nincs új virágzás".

Kitért arra: a világjárvány tapasztalata segít abban is, hogy újra "felfedezzük az eucharisztikus ünneplés igazibb értelmét".

Mint mondta, az eucharisztia ünneplése a járvány idején, a nyilvános liturgiák és ünnepek szüneteltetésével sem szakadt meg. Nemcsak a technika segítségével lehetett részt venni benne, hanem "mindenekelőtt azok alázatos hitén keresztül, akik Jézus nevében segítették a betegek gyógyulását".

"Adjunk hálát a megszámolhatatlan szolgálatért"

- kérte az olasz érsek.

Piero Marini végül reményét fejezte ki, hogy 2021 szeptemberében a budapesti kongresszuson az eucharisztia közös ünneplésében "megtaláljuk e mélyen emberi cselekedetek forrását".

MTI