2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Erdő Péter celebrált karácsonyi misét a Venyige utcai börtönben

Hír TV

2017. december 22., péntek 21:58, frissítve: péntek 22:48

Ötödik alkalommal rendeztek karácsonyi ünnepséget a Venyige utcai börtönben. Az eseményen Erdő Péter celebrált misét a fogvatartottaknak. A bíboros azt mondta, Jézus eljövetelét mindenkinek meg kell ünnepelnie, függetlenül attól, hogy fogvatartott-e vagy sem.

Ötödik alkalommal rendeztek karácsonyi ünnepséget a Venyige utcai börtönben. Mára hagyománynak számít, hogy ilyenkor Erdő Péter bíboros, prímás, esztergomi érsek celebrál szentmisét.

„Nem fogvatartottak vagyunk, hanem emberek, gyülekezeti tagok, akik ilyenkor próbálnak egymásnak vigasztalást, szeretetet adni, és nagyon ötletes dolgokat ki tudunk találni, például ananászból tudunk karácsonyfát csinálni” – fogalmazott az egyik női fogvatartott a Hír TV-nek.

Az intézmény vezetője azt mondja: a börtönben nagy hagyománya van a vallásgyakorlásnak. A fogvatartottak pedig karácsonykor megpróbálnak meghitt körülményeket teremteni maguk köré, amennyire lehetséges.

„Azok a fogvatartottak, akik készültek a karácsonyra, már feldíszítették a körleteket, a zárkájukat is, kapnak karácsonyra szaloncukrot, illetve itt sem hiányozhat a bejgli, és nem hiányozhat a hal az asztalról. Természetesen sokkal szerényebb körülmények között, mint otthon” – jegyezte meg Cséri Zoltán intézményparancsnok.

A karácsonyból a fogvatartottaknak is ki kell venniük a részüket, emelte ki Erdő Péter. „Maga Jézus is az egész világnak hozott örömet. Ő minden ember megváltója, különbség nélkül. Ezért olyan fontos, hogy pont, akik nem mozognak szabadon, pont, akik nem oda mennek, ahová ők akarnak, ők is találkozzanak a jó hírrel ilyenkor, karácsony idején” – tette hozzá az esztergomi érsek.

Az adventi időszakban a börtön dolgozói nagy figyelmet fordítanak a rabokra. Ilyenkor pszichológussal és lelkésszel is beszélgethetnek, de szabadidős programokban is részt vehetnek az ünnepek alatt, mint például a társasjáték vagy a szellemi vetélkedők.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!