2019. április 25.,
csütörtök, Márk napja

Enyhe tél, kevés kátyú

Hír TV

2018. november 8., csütörtök 16:16

Az enyhe idő ellenére megkezdte a felkészülést a télre a Magyar Közút. A cég mintegy 32 ezer kilométer úthálózatot kezel. A következő időszakban éjjel-nappali ügyeletet tart a cég.

A Magyar Közút gépjárműveinek idén február 21-ei mozgását mutatja be ez a videó. Az enyhe időjárás ellenére a cég elkezdte a felkészülést a télre. A szigetszentmiklósi telephelyen 1500 tonna sót táraztak be, a 93 mérnökségen összesen több, mint 113 ezer tonna áll készen a bevetésre.

„Országosan 520 kilométer fő és mellékút mellett helyeztünk ki hófogó rácsokat, ezeknek a hófogó rácsoknak a kihelyezése jelenleg is folyamatban van.”

A következő időszakban több, mint 4100-an dolgoznak, hogy rendben legyenek az ország közútjai, de ez nem azt jelenti, hogy rögtön ott lesznek minden kilométeren.

„A hóeltakarítási és sikosság mentesítési munkákat minden esetben az utak úthálózati szerepe alapján végezzük el, ez azt jelenti, hogy első körben a gyorsforgalmi úthálózaton majd a főutakon, végül a mellék és bekötő utakon avatkozunk be”– mondta el Pécsi Norbert a Magyar Közút kommunkációs osztályvezetője. 

Az autósok a Magyar Közút most megújult honlapján tájékozódhatnak az utak állapotáról. Pécsi Norbert arra figyelmeztet: „Vannak olyan helyzetek, például hófúvás vagy ónos eső esetén, amikor minden beavatkozás ellenére jelentős fennakadásokra kell számítani”.

„Folyamatosan emelkedő forrásokat kapunk, ami egyrészt a növekvő úthálózat ellátására is lehetőséget ad, másrészt arra is, hogy a mi szolgáltatási színvonalunkat is tudjuk növelni.” A közútkezelő persze nem csak télen dolgozik.

„Közel 160 milliárd forintos útfelújítási programot indítottunk, ami 1200 kilométer országos közút megújítását teszi lehetővé. a közlekedőknek nem kell elmondani, hiszen mindenki ismeri a magyar úthálózat minőségét, hogy mennyire szükséges ez.”– mondja Szilvai József Attila a Magyar Közút vezérigazgatója. A téli felkészülésben a Magyar Közút azt kéri az autósoktól, hogy mindenképpen rakják fel a téli gumikat az autóikra, indulás előtt pedig tájékozódjanak az útviszonyokról.