2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Enyedi: Ezzel gyakorlatilag megszüntetik az egyetemet

2017. április 4., kedd 06:00, frissítve: kedd 07:49

A Közép-európai Egyetem rektorhelyettese úgy véli, abszurd, hogy a kormány szerint egy olyan jogszabálynak nem felel meg az intézmény, amelyről csak kedden szavaznak az Országgyűlésben. Enyedi Zsolt szerint a módosító javaslatban több olyan pont is van, amely szinte ellehetetlenítené a CEU működését, ezek azonban ellentétesek az alaptörvénnyel.

Csalás, fantomegyetem, kamudiploma – egyebek között ezeket a jelzőket használják kormánypolitikusok, például Orbán Viktor miniszterelnök és Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető, amikor arról kérdezik őket, mi a baj a Közép-európai Egyetemmel.

„Egyrészt ez nem igaz, másrészt civilizáltabban kellene tárgyalni, harmadrészt pedig fel lehet mutatni azt a támogatást és megerősítést, amelyet olyanoktól kapunk, akik kicsit többet tudnak arról, hogy mi az igazi egyetem. Például a Nobel-díjasok, a Brit Akadémia, az osztrák rektori konferencia, és így tovább” – mondta Enyedi Zsolt.

Kósa Lajos szavaira – aki azt mondta, hogy a Magyarországon működő huszonnyolc külföldi egyetem közül csak egy működik szabályosan – a rektorhelyettes úgy reagált: „Nyilván vannak tehetséges politikusok; nálunk másfajta képességeket szoktunk értékelni, és ezekhez tartozik a tényekhez való ragaszkodás. Az alapproblémám nem az ezekkel a megjegyzésekkel, hogy barátságtalanok, durvák és a többi, hanem hogy nem igazak. Azoknak a szabályoknak, amelyeknek meg kell felelni, azoknak megfelelünk. Vannak szabályok, amelyeket majd szeretnének bevezetni, na azoknak majd nem fogunk megfelelni.”

Enyedi hozzátette, hogy az egyetem dolgozói nem veszik magukra a kormánypárt által hangoztatott „abszurd” jelzőket. Szerinte arról van szó, hogy durvaságba csomagolva közlik, amit el szeretnének mondani. „Nekik nem tetszik az, hogy van egy nemzetközi amerikai egyetem, amelynek nincs valós oktatási tevékenysége az Egyesült Államokban, miközben elég lett volna, hogy megnézzék a egyetem dokumentumait, amelyek egyértelműen arról szólnak, hogy ez egy Amerikában akkreditált, amerikai székhelyű egyetem, amelynek a programjai kifejezetten arról szólnak, hogy itt Budapesten, Közép-Európában hozzák közelebb az itt élő emberek számára az amerikai know-how-t, vagyis az amerikai módszertani tudást.” Éppen ezért a rektorhelyettes szerint teljesen természetes, hogy a CEU Budapesten működik, Amerikában pedig nem. „Ez a missziónk” – fogalmazott.

Orbán Viktor egy jelenleg nem létező törvényre hivatkozva tiltaná be a Közép-európai Egyetem működését. Könnyen előfordulhat, hogy a keddi ülésnapon már elfogadják azt a módosítást, amely alapján a CEU nem felel meg a törvényes működés feltételinek – mint ahogy erre Enyedi Zsolt fentebb utalt. Hozzátette: nem igaz az, hogy máshol ilyen egyetemek nem léteznek, hiszen számos hasonló intézmény működik. A rektorhelyettes szerint ráadásul nem tartották be a törvényalkotással kapcsolatos szabályokat: nem volt semmilyen konzultáció vagy hatástanulmány, ilyen fontos törvények esetében pedig legalább az érintettekkel törvényileg kötelező lett volna egyeztetni.

„Mi jelenleg a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság, az Oktatási Hivatal és a többi szervezet tekintetében törvényesen működünk” – szögezte le Enyedi Zsolt.

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának legújabb módosítója alapján csak akkor működhetne tovább a Közép-európai Egyetem, ha Donald Trump és Orbán Viktor megállapodást írna alá. Az amerikai törvények alapján azonban Trump nem szignálhat ilyen szerződéseket oktatási kérdésekben.

„Nincs joga Trump elnöknek aláírni egyezményt egyetemekről, mert ez oktatás, és ahhoz neki nincs köze. Ezt nyilván tudják, ezért hogyha ezt követelik meg, akkor teljesíthetetlen feltételt követelnek meg, amivel azt mondják, hogy »nem akarunk titeket itt«” – hangsúlyozta Enyedi.

A rektorhelyettes szerint a törvényalkotási bizottság szigorítása jól tükrözi, hogy nem igaz az, amit a kormány hangoztatott, hogy bár az új szabályozás negatívan érinti az egyetemet, remélik, hogy meg tudnak állapodni. Ezt jól példázza, hogy az így is szűk határidőt még előbbre, szeptemberre hozták.

Enyedi Zsolt úgy véli, az egész úgy indult a kormány részéről, hogy lehet megint „sorosgyörgyözni”, ezzel pedig el tudják terelni a polgárok figyelmét az oktatás és az egészségügy helyzetéről, valamint az alacsony bérekről és hasonló, a kormány számára kínos ügyről. Ez pedig idővel elül, és találnak valami megegyezést az egyetem kérdésében.

Tekintse meg a teljes interjút:


@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!