2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Ennek nem fognak örülni a pálinka kedvelői

Hír TV

2018. május 28., hétfő 22:33, frissítve: hétfő 22:50

Akár 6-700 forinttal is emelkedhet egy üveg pálinka bolti ára, ha az unió felszólításának engedve a gyümölcspárlatokra is kiterjesztik a chipsadót - mondta híradónknak az országos pálinkakóstolón a pálinka tanács elnöke. Az idei versenyen 48 főzde több mint háromszáz pálinkával indult, a napokon át tartó kóstolás után június végén hirdetik majd ki, hogy idén melyik az ország legjobb pálinkája.

Puskás, gulyás, és tuti biztos harmadik a pálinka - tömören és velősen fogalmazta meg az agrárminiszter a magyarság esszenciáját. Nagy István szerint ezek az első dolgok amelyek a külföldieknek az országról eszébe jutnak, ezért aztán a hazai pálinkák minőségére különösen ügyelni kell.

Ez egy annyira jó dolog, hogy sikerült abba egyetértenünk, hogy a minőségből nem lehet engedni. És amikor ezt sikerült eldönteni, onnantól egy olyan emelkedő pályán van maga a pálinka, amire példa nem volt még a magyar gasztronómiában - mondta az agrárminiszter.

Az Európai Bizottság két hete szólította fel a magyar kormányt, hogy a gyümölcspárlatokra is terjesszék ki az egészségtelen termékekre kivetett népegészségügyi termékadót, a többi égetett szeszt ugyanis megadóztatták, ez a különbségtétel pedig sérti az uniós irányelveket. A miniszter azonban nem válaszolt erre a kérdésre. A Nemzeti Pálinka Tanács elnöke szerint komoly csapás lenne a piacnak az extra adó.

6-700 forinttal minimum meg kell emelni a pálinkák árát, mert ennyi lenne a rá eső NETA, üvegenként, ugye attól függ, hogy hány fokos van benne, és, hogy 0,35-ös vagy fél literes üvegről beszélünk. Természetesen nagyon rossz hatással lenne a piacra - hívta fel a figyelmet Mihályi László.

Bár rengeteg új főzde nyílt, és éles a verseny, a pálinkatanács elnöke szerint komoly probléma, hogy a szabad pálinkafőzésnek köszönhetően tarthatatlan a minőség.

Nagyon sok olyan termék van, ami nem felel meg a kritériumoknak. Mi azt gondoljuk, hogy igazából majd az otthonfőzőkkel kapcsolatban majd a meglévő jogszabályok jobb betartatását szeretnénk kérni a kormányzattól mindenképpen. Tehát a meghozott szabályokat be is kell tartatni velük - tette hozzá Mihályi.

Az Országos Pálinka Versenyen persze szó sincs háztájiról. 48 főzde nevezett, az idei versenyre. A zsűri illat tisztaság, íz tisztaság, illat karakter, íz karakter, és a harmónia szempontok alapján pontoz.

A pálinkaverseny első napján az almafajták, alma, körte és birsek voltak terítéken. A válogatott zsűrinek a következő napokban 310 különféle pálinkát kell végigkóstolnia, először gyümölcsönként hirdetnek győztest, majd az úgynevezett championok közül választják ki az ország pálinkáját.

Mindenki azt gondolja, hogy szubjektív műfaj, de mivel itt a pontokhoz rendelt pontos meghatározások vannak, aki ezt a műfajt ismeri, tehát aki ezt a pálinkabírálatot elvállalja. Illetve a pálinka tréningeken részt vesz, az ezeket az összefüggéseket ismeri - mondta el a verseny szakmai igazgatója, Béli Géza.

Magyarországon az európai átlagnál több szeszt fogyasztanak, a halálesetek tíz százaléka vezethető vissza az alkoholfogyasztásra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!