2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Ennek is Mészáros Lőrinc lesz a nyertese?

2015. november 16., hétfő 17:13, frissítve: hétfő 19:16

A hétfőn induló földlicitek kapcsán az ellenzék földrablásról és oligarchaháborúról beszélt az Országgyűlésben. Az LMP és a Jobbik szerint a Fidesz földprivatizációjának lényege, hogy új barátait, így például Mészáros Lőrincet tőkésítse fel. A földművelésügyi miniszter visszautasította az ellenzék állításait. Fazekas Sándor szerint az állami földek elárverezése a gazdák érdekeit szolgálja.

„Pont ez az ügylet az, amin keresztül külföldiek fognak tudni földet vásárolni, magyar földet vásárolni, önök ehhez asszisztálnak.” Hazugság az is, mondta az LMP-s Szél Bernadett, hogy a földprivatizáció a magyar gazdák érdekeit szolgálja. A kikiáltási ár 10 százalékát kevesen tudják a helyi földművesek közül letétbe helyezni az árverés előtt, jegyezte meg az ellenzéki politikus.

„Röviden arról van szó, hogy itt egy oligarchaháború zajlik, és önök és az oligarcháik minden korábbinál éhesebbek, arról van szó, hogy önök összevesztek Simicska Lajossal, és most fel kell tőkésíteni az új barátaikat, úgy is fogalmazhatnék, hogy a fideszes földprivatizáció arról szól, hogy Mészáros Lőrinc és a többi új barátjuk gazdagabb legyen, mint amilyen gazdag Simicska Lajos és a régi barátaik” – fogalmazott Szél Bernadett.

„Ezzel bizony hazánk gyarmati sorsa úgy látszik, hogy bebetonozódik.” – A Jobbik képviselője ott folytatta, ahol az LMP-s Szél Bernadett abbahagyta. A földbérletek nyertese is Mészáros Lőrinc volt, a privatizációé is a felcsúti polgármester lesz, mondta Magyar Zoltán.

„Azt hangoztatják, hogy a gazdák akarták. Miniszter úr, nekem a Magosz és az agrárkamara nem a gazdák szavát jelenti, ezek olyan szervezetek, amelyeknek a vezetői itt ülnek az önök soraiban, jól fizető állásokban, és régen elvesztették a lehetőségét annak, hogy a gazdák érdekében fellépjenek, nem is teszik azt, egy bandaháború szintjére züllesztették a magyar állami földet. Én elhiszem, hogy önök összevesztek az eddig kedves oligarchájukkal, és most másokat szeretnének támogatni, de ennek a háborúnak az oltárán ne áldozzák fel a magyar termőföldet” – mondta a képviselő.

A földművelésügyi miniszter visszatámadott. „Oligarchák, Jobbik és társai. Hát önök majd megkérdezik a saját oligarchájukat, hogy mi a véleménye a teljesítményről, melyet önök itt nyújtanak a parlamentben. Megkérdezhetik Simicska Lajostól, hogy mi az ára annak – jól láthatjuk –, hogy jó legyen az önök sajtója.  Meg tudják kérdezni a Hír TV-től, a Magyar Nemzettől és a többiektől is. Nekünk egy a fontos. A Fidesz–KDNP-nek egy a fontos, az, hogy a magyar gazdák tudjanak boldogulni” – reagált Fazekas Sándor.

„Tisztelt ellenzéki képviselőtársaim. Gratulálok önöknek, gratulálok, hogy ellenünk, a gazdák ellen sikerült egy csatát nyerniük.” – Az ellenzék közbenjárására licitálhatnak külföldiek a földárveréseken, erről már az agrárkamara elnöke beszélt napirend előtti felszólalásában. Győrffy Balázs emlékeztetett, hogy a külföldi földműveseket a kormány eredetileg kizárta volna az árverésekről, de brüsszeli nyomásra a jogszabályt módosítani kellett. A fideszes politikus szerint nemcsak a privatizáció, de az állami földek bérleti díjának emelése is a gazdák érdekeit szolgálja.

„Holnap egyébként meg fogjuk tudni, hogy áll az ellenzék ehhez a kérdéshez, mondhatnám azt is, kiderül, ki hol áll, ki kicsodát támogat. Gazdanyelven szólva: elválik az ocsú a búzától, tisztelt képviselőtársaim, meglátjuk, hogy ki áll az oligarchák pártjára, és ki áll majd a magyar gazdatársadalom pártjára” – tette hozzá Győrffy Balázs.

A legújabb elképzelés szerint a földtörvényt úgy írná át a kormánytöbbség, hogy a 2000-es években kötött földhaszonbérleti szerződésekben rögzített bérleti díjat is megemelhesse az új tulajdonos. A jogszabály-módosításhoz, amelyet Lázár János kancelláriaminiszter csak lex Simicskaként emlegetett, az ülésteremben jelen levő képviselők kétharmadának szavazata kell.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!