2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Engedély nélkül gyakorlatoznak a pilóták, félnek a környéken élők

Félnek a tököli reptér környékén élők, mert a házaik felett gyakorlatoznak a tanuló pilóták. Tavaly is lezuhant a lakott területtől 200 méterre egy kisgép. A környékbeliek hiába nyertek 4 évvel ezelőtt pert a reptérrel szemben, az továbbra is működhet.

  • Engedély nélkül gyakorlatoznak a pilóták, félnek a környéken élők

Helyreigazítás

A szeptember 25-én 18 óra 14 perckor „Engedély nélkül gyakorlatoznak a pilóták, félnek a környéken élők” címen megjelenő internetes sajtótermékünkben valótlanul állítottuk, hogy Antal Sebestyén a Tököl Airport Zrt. tulajdonosa. A cikk címe – miszerint „engedély nélkül gyakorlatoznak a pilóták…” – illetve a cikkben szereplő azon kijelentés sem felel meg a valóságnak, hogy hiába nincs még környezetvédelmi engedélye, a reptér tovább üzemelhet.

A valóság ezzel szemben az, hogy Antal Sebestyén a Tököl Airport Zrt. vezérigazgatója. A Tököl Airport jelenleg nem reptérként, hanem úgynevezett nem nyilvános fel- és leszállóhelyként működik. A Tököl Airport nem nyilvános fel- és leszállóhelyként történő működése pedig teljesen jogszerű, ahhoz a cikkben hivatkozott környezetvédelmi engedély nem szükséges, valamint a pilóták gyakorlatozása a szükséges engedélyek birtokában történik.

A pilóta tanoncok úgynevezett iskolakörön gyakorolnak, azaz egy adott pályán keringenek a környező települések fölött.

„Alacsonyan repülnek, tehát megvan a veszélye annak, hogy lezuhannak a gépek. Tavaly valahogy ősz környékén az egyik oktató a tanulójával lezuhant 200 m-re és meghaltak” – mesélte Bolyós Tiborné.

Ráadásul a repülőtér alatt, a Csepel-szigeten található a főváros egyik vízbázisa is. A vízgyűjtő másfél millió ember tiszta vizét tárolja. Ha még egyszer bekövetkezik egy, a 2017-eshez hasonló tragédia, a vízkészlet is veszélybe kerülhet.

„Hogyha egy havária esetében egy ivóvízkút közelében zuhan le egy repülőgép, akkor ott a közvetlenül talajba bejutó olajszármazékok azonnal el tudják szennyezni az ivóvíz készletet” – mondta Szabó Sándor, az Élhető Környezetünkért Egyesület alelnöke.

A Tököl Airport hivatalosan nem is igazi repülőtér, hanem csak egy úgynevezett nem nyilvános le-és felszállóhely. A cég már régóta kérte az átminősítést reptérré, de ezt a besorolást még a mai napig nem kapta meg, a többi között, egy nem megfelelő környezeti hatásvizsgálat miatt. Emellett még 2014-ben pert vesztett a működését kifogásoló környező településekkel szemben. Különös egybeesés, de pont a per elvesztésével szinte egy időben módosították a jogszabályokat, ami jóváhagyta az átminősítésre váró repterek, így a tököli reptér működését is.

– A minősítési eljárás folyamatban van és ez a környezetvédelmi szakhatóság előtt is folyamatban van.
– Ennek van valamilyen határideje?
– Határideje az a közigazgatási eljárásokról szóló törvény szerint folyamatosan hosszabbodik. Nincsen fixált határideje – mondta Antal Sebestyén, a Tököl Airport Zrt. tulajdonosa.

Vagyis hiába nincs még környezetvédelmi engedély, a reptér tovább üzemelhet.

Tekintse meg a teljes adást:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!