2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Emelnék a közmunkások bérét

Hír TV

2018. február 4., vasárnap 16:58, frissítve: vasárnap 18:21

A közmunkás-minimálbér 40 százalékos emeléséért indítanak aláírásgyűjtést a napokban. Az akciót a közmunkások szakszervezete is támogatja. Lázár János kancelláriaminiszter hétfői kijelentése kapcsán pedig feljelentik a fideszes politikust. A miniszter egy lakossági fórumon azt mondta: a közmunka mellett nincs idejük lopni az embereknek.

170-180 ezer ember van közmunkában. Akinek reggel 6-kor el kell mennie melózni, és mondjuk Hegedűs Laci dolgoztatja itt, a hódmezővásárhelyi városházán, annak délután háromkor már nem sok kedve marad, hogy elmenjen lopni. Beszéljünk világosan és egyértelműen – Lázár János hétfőn egy hódmezővásárhelyi lakossági fórumon rúgott bele a közmunkásokba. A kancelláriaminiszter a felháborodást látva néhány nappal később ugyan elnézést kért kijelentéséért, de sokan ezzel nem elégszenek meg.

Senkit nem hagyhatunk munkalehetőség és pénz nélkül – a miniszterelnöknek üzent az interneten keresztül Varga István. A pécsi közmunkaprogramban munkavezetőként dolgozó férfi szerint több ponton is módosítani kellene a jelenlegi közmunkaprogramot. A magát az ország utolsó emberének nevező Varga Lázár János szavaira is reagált.

A kisebbségi önkormányzatok képviselőiben óriásit csalódtam, hogy a Lázár János miniszter úr megbélyegző kijelentésére nem is reagáltak. Megértem, ha megfélemlítésük okán nem szeretnék elveszíteni eddigi elért pozíciójukat, de úgy érzem, hogy ebben a helyzetben, akik nem állnak mellénk ilyenkor, nem tudják érdemben képviselni az érdekeinket – hangoztatta Varga István.

A kormányzati kommunikációért felelős fideszes államtitkár szerint a közmunkaprogram egy átmeneti foglalkoztatási forma, nem végleges életcél. Tuzson Bence szerint önmagában nem is vizsgálható az emelés kérdése.

Én azt gondolom, hogy mondom, összetett kérdés, minden kérdést meg kell vizsgálni, de önmagában csak ennek a juttatásnak a kérdése nem értelmezhető kérdés, a gazdaság egészét kell mindig ilyenkor áttekinteni – mondta az államtitkár.

A szocialista párt képviselője szerint a jelenlegi 170-180 ezer közmunkásnak csak 8-10 százaléka tud visszakerülni az elsődleges munkaerőpiacra. Szakács László úgy véli, csak akkor javulhat ez az arány, ha emelkedik a közmunkások bére.

Úgy gondoljuk, hogy azok, akik közmunkán vannak, látjuk, hogy a kormány megbecsülését mennyire élvezik, ahogy azt Lázár János is elmondta, hogy aki dolgozik, annak majd nem lesz kedve lopni, úgy gondoljuk, hogy meg kell emelni természetesen a közmunkás-minimálbért, olyan szintre, ahonnan a saját maga képzése által vissza tud kerülni az elsődleges munkaerőpiacra – mondta Szakács.

Az ötpárti összefogás választási szövetség február 12-től aláírásgyűjtésbe kezd azért, hogy 40 százalékkal emeljék a közmunkások bérét. Nyilatkozatukban azt írják: a gazdasági válság elmúlt, így volna lehetőség a közmunkásbérek rendezésére is.

A Közmunkások Szakszervezetének elnöke támogatja a kezdeményezést.

Éppen ma van öt éve, hogy a második éhségmenet elindult Miskolcról, akkor éppen az ország 12 részéről érkeztek menetek Budapestre, és az egyik fő követelésük a közmunkások bérének emelése volt. Akkor követelésünk is az volt, és azóta is tartjuk, hogy a mindenkori minimálbért szeretnénk a közmunkásoknak megkapni – nyilatkozta a szakszervezet elnöke, Komjáthi Imre. 

A nyolcórás munkaviszonnyal rendelkező közfoglalkoztatottak havi bére jelenleg a végzettségüktől függően bruttó 81 530 és 106 500 forint között van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!