2020. május 30.,
szombat, Janka, Zsanett napja

Előzetesből Szombathely önkormányzatáig

Hír TV

2019. december 28., szombat 18:12

Előzetesből EP-listára majd az önkormányzati képviselői székbe. Czeglédy Csaba az év végére már Erzsébetváros és Újbuda szerződéseit vizsgálta át. A Gyurcsány Ferencet is védő ügyvéd 2019-es éve sem volt mentes a botrányoktól. Év végi összefoglalónkban ezúttal Czeglédy Csaba ügyeire koncentrálunk.

 

2017 nyarán helyezték előzetes letartóztatásba majd a következő évben többször is rács mögé került Czeglédy Csaba. A Gyurcsány Ferencnek és több MSZP-s politikusnak is dolgozó ügyvédet 6,4 milliárd forintot elsikkasztásával vádolták.

Idén a DK elnökével szoros kapcsolatban álló ügyvéd helyet kapott a Gyurcsány-párt EP-listáján. Ezzel pedig egyben mentelmi joghoz is jutott. Czeglédy akkor azt mondta nincs reális esélye arra, hogy kijusson Brüsszelbe. Azt azonban ő és több DK-s politikus is megerősítette a mozgósításban fontos szerepet szánnak neki.

A Parlament júliusban fogadta el a lex Czeglédynek is nevezett törvényjavaslatot. A kormánypártok így akarták megakadályozni, hogy a mentelmi jog mögé bújhassanak azok, akik ellen vádat terjesztettek elő.

A milliárdos csalással vádolt ügyvéd az EP után az önkormányzati választáson is megmérette magát. A szombathelyi 5. számú választókörzetben függetlenként, de az ellenzék támogatásával indult és kapott is képviselői mandátumot.

Czeglédy a választások után új feladatot kapott. Erzsébetváros és Újbuda ellenzéki önkormányzata is őt bízta meg a korábbi szerződések átvizsgálásával.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az esettel kapcsolatban azt mondta: ez a korrupciónak olyan nyílt támogatása, ami eddig ismeretlen volt a magyar közéletben.

Hír TV