2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Előzetesben az embercsempészek

,

2015. augusztus 29., szombat 19:10, frissítve: vasárnap 09:00

Előzetes letartóztatásba kerültek az ausztriai migránstragédia gyanúsítottjai. A 3 bolgár és 1 afgán férfi 30 napig marad rács mögött a Kecskeméti Járásbíróság döntésének értelmében.

A Keleti pályaudvarnál is megemlékeztek arról a 71 migránsról, akiket csütörtökön találtak holtan egy teherautóban az osztrák autópályán. „Borzasztó, egyszerűen szavak nincsenek rá, hogy ez mennyire borzasztó” – mondta egy budapesti lakos.

Egy hűtőkocsiba zsúfolták be a menekülteket az embercsempészek. Az autó Kecskemétről indult, a déli határnál vették fel a feltehetően szír állampolgárságú migránsokat, majd Ausztriába indultak. A légmentesen lezárt raktérben az emberek megfulladtak – az áldozatok között 4 gyermek és 8 nő is van.


A gyanú szerint 4 ember: 3 bolgár és 1 afgán férfi a felelős a migránsok haláláért. Megbilincselve vitték őket a kecskeméti járásbíróságra, ahol előzetes letartóztatásukról döntöttek: 30 napig maradnak rács mögött. „Tekintettel arra, hogy a gyanúsítottak Magyarországon állandó lakhellyel, rendszeres legális jövedelemmel  nem rendelkeznek, megalapozott következtetést vont le a járásbíróság arra vonatkozóan, hogy szökésüktől, elrejtőzésüktől kell tartani, vagyis, hogy a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelése nélkül nem állnának a hatóságok rendelkezésére” – mondta Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék szóvivője.

Az osztrák hatóságok nyomozócsoportot küldenek Magyarországra, hogy segítsék az ügy kivizsgálását. Az áldozatok holttestét közben Bécsben patológusok vizsgálják. Az osztrák rendőrség a kamionban mobiltelefonokat is talált, a helyi rendőrfőnök szerint nem kizárt, hogy az áldozatok közvetlenül a haláluk előtt telefonáltak, vagy akár videót is készítettek.


„Az érintettek nem Bulgárián keresztül szállították az embereket, de mostanra az embercsempészet olyan jól menő üzlet lett, hogy saját hálózatba is érdemes beruházni annak, aki ezzel foglalkozik. Ilyen hálózatok minden országban működnek, és Európának ezen a részén már több pénzt lehet keresni az embercsempészettel, mint a drogcsempészettel” – mondta a bolgár külügyminiszter, miután kiderült, hogy több bolgár állampolgár is van  a gyanúsítottak között.

Daniel Mitov szerint az Európai Uniónak közös cselekvési tervet kell készítenie az embercsempész hálózatok felszámolására.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!