2021. április 15.,
csütörtök, Anasztázia, Tas napja

Müller Cecília: Valamennyi oltóanyag megvéd minket a súlyos lefolyástól

2021. március 2., kedd 12:01

 

16 éves a legfiatalabb áldozat

Óriási tempóban halad előre a járvány itthon és Európában is - mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a 130 áldozat között volt olyan, akinél nagyon gyorsan zajlott le a betegség. Sajnos meghalt egy 16 éves fiatal is, neki is volt egy súlyos alapbetegsége - tette hozzá.

Bele kell-e nyugodni, hogy ilyen sokan meghalnak? Müller szerint nem, mert itt van már a vakcina, amivel meg lehet előzni a fatális eseteket. Mindenki a bizonyítékokon alapuló információknak higgyen - tette hozzá. Az oltások felgyorsításának a lényege, hogy mindenkit megmentsenek a halálos kimeneteltől. 114 660 adag Pfizer-vakcina érkezett.

A járvány harmadik hullámában a legelső szempont, hogy a súlyos esetek számát csökkentsék. 6000 fölött van a kórházban ápoltak száma - mondta Müller. 541-en vannak lélegeztetőgépen. Ezek a számok legyenek elegek, hogyha meghívást kapunk az oltásra, akkor ne hezitáljunk, mert valamennyi oltóanyag megvéd minket a súlyos lefolyástól.

 Már 5 esetben mutatták ki a dél-afrikai mutánst

A brit mutáns okozza a mostani felfutást. A dél-afrikai mutánst már 5 esetben azonosították - mondta Müller. Ezek mind, mind arról tájékoztatnak minket, hogy egyre több fertőzöttre kell számítani.

Új utazási rendelkezések

Kiss Róbert elmondta, hogy új rendelkezések léptek életbe a külföldi utazások esetében, főleg az üzleti célokat tekintve. Minden beérkező ember automatikusan hatósági házi karanténba kerül. Kivételt az uniós utak és az Egyesült Királyságba képező utak képeznek. Az is mentesül a karantén alól, aki az USA-ból, Bahrein, Egyesült Arab Emírségek, Izrael, Indonézia, Kore, Szingapur, Törökország és Ukrajna felől érkezik.

100-an szegték meg a maszkviselési szabályokat hétfőn – mondta Kiss Róbert. A rendőr alezredes közölte, hogy a vendéglátóhelyek esetében nem kellett hétfőn intézkedni.

Több mint 300-an szegték meg a kijárási tilalmat hétfőn. Kiss Róbert elmondta, hogy Budapesten egy étteremben 21 emberrel szemben intézkedtek, mert nem viseltek maszkot, és megszegték a rendezvénytilalmat is. Helyszíni bírságot szabtak ki, és feljelentéseket tettek.

12 432 ellenőrzés volt a karanténoknál, 6473 hatósági házi karantént rendeltek el - mondta Kiss Róbert.

Teljes beszámoló:

 

HírTV, MTI/ Origo.hu

Kapcsolódó anyagok:

Hazánkban oltották be lakosságarányosan a legtöbb embert az Unióban

Koronavírus: 721 ezer beoltott, 2764 új fertőzött, 130 elhunyt beteg

Kovács Zoltán a CNN-nek: Az oltás nem politikai kérdés