2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Szinbád

Következik:

Híradó 23:00

Belföld

Ellenzéki összefogás helyett bukás

Teljes összefogást hirdettek, mégis nagyot buktak a májusi EP-választáson az ellenzéki pártok. Vidéken és a fővárosban sem valósult meg az egység, a pártok egymásra mutogattak és nem tudtak megegyezni. Év végi összefoglaló az EP-választás előtti időszakról.

  • Ellenzéki összefogás helyett bukás

Együtt álltak színpadra az ellenzéki pártok a decemberi-januári tüntetéseken. Az MSZP elnöke a nagyközönség előtt januárban még a közös indulás mellett is hitet tett. Az LMP azonban megkésettnek tartotta az ötletet.

A szocialisták elnöke azonban tovább sürgette az új baloldali pártszövetség létrejöttét.

A hónapokig tartó tárgyalások után azonban csak négy párt: az MSZP, a Párbeszéd, a DK és a Momentum tudott összefogni. A Jobbik és az LMP kimaradt az együttműködésből.

Később több párt képviselője is kijelentette, hogy várják az összefogásba az LMP-t. A Jobbikkal kapcsolatban viszont nem voltak egységesek. A DK nyitott volt az összefogásra, de az MSZP és a Párbeszéd elhatárolódott a párttól.

A március 15-i tüntetésen a jobbikos Jakab Péter szerint megszületett az ellenzéki összefogás. A tüntetés után azonban már mást is elárult.

A Jobbik először értelmetlennek tartotta az összellenzéki összefogást az EP választásra. Gyöngyösi Márton, aki korábban listázta volna a zsidó képviselőket a parlamentben, április elején mégis nyílt levélben kérte a baloldali pártok segítségét. Míg a DK egyet értett a felhívással, Gyöngyösi párttársa már másképp gondolta.

Hiába közeledett az EP választás, az ellenzéki pártok mégis a hónapokkal későbbi őszi önkormányzati pozíciókkal voltak elfoglalva. Budapesten felborult az ellenzéki egység, a pártok egymásra mutogattak és nem tudtak megegyezni.

A májusi EP-választáson a Fidesz-KDNP 13, a DK 4, a Momentum pedig 2 mandátumot szerzett. Az ellenzéki összefogás teljes kudarcot vallott, a választás két legnagyobb vesztese az MSZP-Párbeszéd szövetség és az LMP lett. A szocialisták a szavazatok alig több mint 6 százalékát szerezték meg, ezzel egy képviselőt, Ujhelyi Istvánt küldhették Brüsszelbe, a kevesebb mint 75 ezer szavazatot kapott LMP pedig nem szerzett mandátumot, mire a teljes elnökség lemondott. A Jobbik egy mandátumot szerzett, a párt Gyöngyösi Mártont küldte az Európai Parlamentbe.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!