2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Elkezdte tárgyalni a bevándorlók befogadását Merkellel a svéd és a belga kormány

Hír TV

2018. július 2., hétfő 12:04, frissítve: hétfő 17:08

Szóban egyezhetett meg menekültek visszafogadásáról Angela Merkel más uniós tagállamokkal. A svéd kormány már tárgyal a németekkel és a belga kabinet is megerősítette, hogy a német kancellár jelezte a megállapodás szándékát a múlt heti uniós csúcstalálkozón. Orbán Viktor kacsának nevezte az alkut, a miniszterelnök csütörtökön találkozhat Merkellel.

A belga miniszterelnök szóvivője megerősítette Brüsszelben megerősítette, hogy létezik kétoldalú menekültügyi megállapodás Németországgal.

Ezt vasárnap megtette a belga kormány migrációs és menekültügyben illetékes államtitkára, Theo Francken is: egy belga televíziós csatornának adott interjúban elmondta, hogy a német kancellár 14 uniós országgal kötött megállapodást.

Ugyanakkor hozzátette, hogy ez nem írásbeli, hanem szóbeli megállapodás volt. Ez azonban nem jelenti azt egyrészt, hogy letagadja, másrészt hogy magára nézve Belgium ne tartaná kötelezőnek. Theo Francken azt is elmondta, hogy ez egy olyan eszköz, amelyet Belgium korábban már alkalmazott, tehát a dublini transzfereket fogadja.

A múlt heti európai uniós csúcstalálkozó előtti ún. mini-csúcs ideje alatt már utalt arra Angela Merkel, hogy ha nem tudnak új menekültügyi rendszerről megegyezni az EU vezetői, akkor azt kétoldalú megállapodásokkal kell kezelni.

Utólag vált ez jobban értelmezhetővé, tehát az uniós csúcstalálkozó és ezeknek a megállapodásoknak a hírére vált ez jobban értelmezhetővé, hogy mire is utalhatott néhány nappal korábban Angela Merkel, tehát ez egy olyan folyamat, amelyet a kormányok előkészítettek, és végül is az EU-csúcson hoztak tető alá.

Görögországgal és Spanyolországgal Merkel már megállapodott, a többi 14 országgal pedig egy hónapon belül akar megegyezni. A svéd kormány is már tárgyal a németekkel kötendő kétoldalú egyezségről a bevándorlók átvételéről - ezt a svéd miniszterelnök sajtótitkára erősítette meg a HírTV-nek.

A 14 ország között van Magyarország is, de Orbán Viktor a hétvégén kacsának nevezte a menekültügyi alkut Angela Merkellel.

Az MSZP EP-képviselője szerint a jobboldali vezetésű uniós tagállamok vezetői képtelenek megoldást találni a bevándorlási válságra. Újhelyi István szerint viszont csakis az együttműködés vezethet eredményre. „Az az igazi hazafi ma Magyarországon, aki az európai uniós együttműködésben keresi akár egy gazdasági válság, akár pedig egy menekült vagy éppen migránskérdésnek a megoldását. És Orbán egészen biztos, hogy nem ezt teszi” – jelentette ki a politikus.

A magyar kormány a parlamentben is tartotta magát ahhoz, hogy Magyarország és Németország között nincs ilyen egyezség.

Egy dolgot érdemes tisztázni a házban, mégpedig azt, hogy egyes külföldön fogant álhírekkel ellentétben semmilyen döntés nem született arról, hogy 14 ország befogadná azokat a bevándorlókat, akiket Németországból kiutasítanak. Ezt a kacsát a visegrádi országok is cáfolták - mondta Dömötör Csaba államtitkár.

Néhány nap múlva világosabb lehet a helyzet: Orbán Viktor holnap háromnapos munkalátogatásra utazik Németországba, Merkel kancellár az előzetes program szerint csütörtökön fogadja Berlinben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!