2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Elkezdődött Dobrev közös ellenzéki miniszerelnök-jelölti felépítése

DK

Nem akármilyen egyórás propagandavideót dobott össze a Demokratikus Koalíció: zenével, vágóképekkel kísért szónoklatok, bejátszások, a műsor fénypontja pedig Dobrev Klára volt. Habár a párt hivatalos bejelentést nem tett annak kapcsán, hogy Dobrev lenne a pártnak a jelöltje egy esetleges ellenzéki előválasztáson, a videóban nagyjából minden erre utal - írja a Magyar Nemzet Online.

  • Elkezdődött Dobrev közös ellenzéki miniszerelnök-jelölti felépítése

A Demokratikus Koalíció (DK) vasárnap délután 15 órától online tartotta meg a Közös lista, közös győzelem, közös Magyarország című nagyrendezvényét. Az eredeti tervek szerint a párt a Hősök terére szervezte volna az eseményt, ám a koronavírus-járvány közbeszólt. Az egyórás videót a párt Facebook-oldalán lehet visszanézni.

A rendezvényen összesen négy felszólaló volt: Gyurcsány Ferenc DK-elnök, Kiss László Budapest III. kerületi DK-s polgármester, Németh Georgina DK-ifjúsági-tagozati tag, valamint Dobrev Klára, a párt európai parlamenti képviselője. A beszédek között Barkóczy Balázs DK-szóvivő szórakoztatta a nézőket, valamint különböző propagandavideókat, illetve állítólag az utca emberével készült spontán beszélgetéseket mutattak, amelyek kapcsán a „riporterek” az ellenzéki összefogás fontosságáról kérdezték a budapestieket. Barkóczy egyébként bejelentette, hogy lezárult a DK korábbi online konzultációja, amelyben az összefogásról kérdezték az embereket: 108 ezer válaszadó 93 százaléka a közös lista mellett tette le a voksát.

Az első felszólaló Gyurcsány Ferenc volt. A korábbi miniszterelnök arról beszélt, hogy a haza az a hely, ahol megértést, szeretetet kapunk, de az elmúlt időben Magyarországon sok a vita, a megbélyegzés. – A DK újra otthont teremtene Magyarországból – mondta a pártelnök. Gyurcsány beszéde alatt halk zongoraszó szólt.

A pártelnök a kereszténységről is megosztotta gondolatait: „Semmit ne tegyél, amit nem szeretnél, hogy veled megtegyenek” – fogalmazott. A kormányra utalva hozzátette, nem lehet furkósbotként használni a kereszténység fogalmát. A DK nem hazugságokra alapozná a közös hazát – közölte, majd elmondta, az ő jelöltjeik sokfélék, de közös célért harcolnak. A DK eredményes volt az elmúlt másfél évben – véli Gyurcsány, aki úgy fogalmazott, ők „visszaadnák a hazát mindenkinek”. A pártelnök szerint mára van körülbelül egymillió hívük, de a nagyobb támogatás nem száll a fejükbe, az inkább „nagyobb felelősséget jelent”.

Másodikként Kiss László, Budapest III. kerületének DK-s polgármestere szólalt fel, aki a járványról beszélve elmondta: az sokunkat próbára tett, „az elmúlt hónapokban megfordult velünk a világ”. Kiss szerint a bajban megtanultuk az összefogás leckéjét, most többen segítik elesett, kiszolgáltatott honfitársaikat. A beszédében a kerületvezető az emberek közötti összefogás példáját tovább vitte, és elmondása szerint az ellenzéki összefogás a tavalyi önkormányzati választásokon is sikert aratott. – Az ellenzék tavaly megtanulta a leckét. Házi feladat, hogy megismételjük – mondta Kiss 2022-es választásra utalva. Szerinte közös lista, közös miniszterelnök-jelölt kell az ellenzék számára. A polgármester beszéde alatt különböző bejátszásokat láthattak a nézők, amint Kiss László dokumentumokat ír alá, kampányol, a beszéde alatt szintén halk zene szólt.

Az online „nagygyűlés” harmadik felszólalója Németh Georgina volt, aki a Demokratikus Lendületnek, a DK ifjúsági tagozatának a tagja, és operaénekesként végzett. Kiemelte: a Fidesz-kormány a művészet és a művészek ellen politizál, ezért fontosnak tartja a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói melletti kiállást. – A kormány a kultúrát el akarja venni az emberektől – jelentette ki, majd közölte: a rendszer lényege „a tudatos népbutítás és a gyűlöletkeltés”. – Irányított társadalmat akarnak létrehozni, ami ellen együtt, összefogva kell küzdeni, csak így lehet nyerni 2022-ben – hangsúlyozta. A fiatal operaénekes beszéde alatt szinten voltak hangulati elemek, bejátszások.

A rendezvény negyedik felszólalója Dobrev Klára, a DK EP-képviselője volt, akinek beszéde alatt sem bejátszás, sem zene nem volt. – Hosszú útra indulunk, amelyen megváltoztathatjuk Magyarországot – kezdte beszédét Dobrev, aki hamar megfogalmazta a célt. Egy polgári Magyarországot szeretnének építeni, ha leváltották a kormányt – mondta. Felidézte: az ellenzék nagy utat tett meg addig, amíg hetekkel ezelőtt a pártvezetők leültek és megállapodtak egymással. Az együttműködés kapcsán úgy fogalmazott: a politikai partnereivel szívesen beszél arról, hogy mit csináltak jól és mit csináltak rosszul – utalva vélhetően a 2002 és 2010 közötti szocialista–szabaddemokrata kormányzásra. – Ha veszekedés nélkül tudunk beszélni a múltról és a jövőről, az azt mutatja, hogy demokraták vagyunk – mondta Dobrev.

Beszéde második részében ő is az összefogás fontosságát emelte ki. – Közös ajánlatot, közös programot kell adni Magyarországnak – vázolta fel az egyik feladatot Dobrev. Hozzátette: egy közös jelölt, egy közös lista, egy közös miniszterelnök-jelöltre van szüksége az ellenzéki oldalnak. Megjegyezte: a jelöltek kiválasztása kapcsán pártjának a tárgyalásos úton való döntés éppúgy megfelel, mint az előválasztás. Dobrev hosszan beszélt a kormányról, gyakorlatilag felsorolva az összes balliberális toposzt, amely szerint a kabinet „megfojtja” a művészetet, a tudományt, gyakorlatilag mindent. Dobrev végül azzal zárta a beszédét: „közösen teremtsünk új hazát”, valamint kiemelte, a győzelem kulcsa az összefogás.

Dobrev Klára, a híradós

Miközben a DK-videójának minden megszólalója az összefogás-mantrát erősítette, aközben a különböző megszólalásokat hangulati elemek kísérték: ahogy már felsoroltuk, bejátszásokkal, zenével dobták fel a szónoklatokat. Ez alól kivétel volt Dobrev Klára, aki úgy mondta el beszédét, akár egy híradós bemondó. A párt vélhetően ezzel is igyekezett a megszólalás fontosságát, hitelességét erősíteni. Emellett Dobrev beszélt a leghosszabban, többször is kitérve Orbán Viktorra és a miniszterelnök politikájára, amelyet éles kritikával illetett. A videó azt sugallja, hogy ha előválasztáson dől el a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt személye, akkor a DK jelöltje az elővoksoláson Dobrev Klára lehet.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!