2021. május 18.,
kedd, Erik, Alexandra napja

Elkezdődött a néppárti ülés, Weber azonnal rátámadt Orbán Viktorra

Magyar Nemzet

2021. március 3., szerda 10:26

A néppárti frakcióvezető szerint a tagpártok vezetőinek nincs beleszólásuk az alapszabályzat alakulásába.

Elkezdődött az Európai Néppárt európai parlamenti csoportjának zárt ajtók mögötti, a vírus miatt online tartott ülése, ahol a Fideszre szabott alapszabály elfogadásáról döntenek. A Süddeutsche Zeitung uniós tudósítójának információi szerint

Manfred Weber frakcióvezető azzal nyitotta meg a virtuális találkozót, hogy támadta Orbán Viktor miniszterelnököt.

Mint azt az újságíró a Twitteren írta, Weber szerint „nem a tagpártok vezetőinek a dolga, hogy tanácsokat osztogassanak a néppárti eljárási renddel kapcsolatosan”.

Ismert, Orbán Viktor miniszterelnök, pártelnök egy Manfred Webernek küldött, vasárnapi keltezésű levélben jelezte, hogy a Fidesz elfogadhatatlannak tartja az alapszabályzat jogilag visszás módosítását, amely egyúttal bebetonozná a Fidesz felfüggesztéséről szóló szavazás kiírását.

A Magyar Nemzet információi szerint a Fidesz még ma elhagyja a néppárti EP-frakciót.

A frakció megszavazta alapszabályának módosítását

Az Európai Néppárt európai parlamenti csoportja megszavazta a frakció alapszabályát módosító tervezetet - közölte Pedro Lopez de Pablo, az EPP EP-frakciójának alelnöke szerdán a Twitteren. A módosítás többek között lehetővé teszi az egyéni tagság megszüntetése mellett egy egész csoport tagságának kollektív megszüntetését is kellő indokok alapján, a pártcsalád alapszabályának legsúlyosabb megsértése esetén.    

A 148 támogató, 28 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett elfogadott alapszabály lehetővé teszi egész delegációk kizárását és tagságuk felfüggesztését, amíg korábban ezekre csak adott képviselő esetében volt lehetőség. A szöveg megtartotta azt a szabályt, amely a kizárásról szóló döntéshez kétharmados többség meglétét írja elő.

A módosított működési szabályzat szerint egy tag vagy egy teljes képviselőcsoport jogainak ideiglenes, meghatározott idejű felfüggesztésének elfogadásához szintén kétharmados többség szükséges.

Kapcsolódó anyagunk: 

A Fidesz pontot tett a viták végére és kilép az EPP képviselőcsoportjából

 

Magyar Nemzet - MTI