2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Elképesztő a szakemberhiány

Hír TV

2017. november 5., vasárnap 09:08, frissítve: vasárnap 09:44

Több tízezer karbantartó, illetve víz-, gáz- és villanyszerelő hiányzik a magyar munkaerőpiacról, és legalább ennyi építőipari szakmunkásra is szükség lenne. Az egyik ok a silány szakképzés, a másik pedig, hogy rengetegen mentek külföldre dolgozni – egyes szektorokban a szakemberek közel kétharmada.

A nagy öregek, akiktől tanulni lehetett, már nincsenek a pályán, és hiányzik az utánpótlás, mondta Serfőző László vízvezeték-szerelő.

„Jóval kevesebben vannak, mint voltak, nekem is vannak ismerőseim külföldön, nagyon sokan kimentek. Szerintem az egyik legnagyobb probléma, hogy a vízvezeték-szerelési, illetve a szakmunkásképzés el van hanyagolva teljes mértékben, utánpótlás gyakorlatilag nincs. Azok a klasszikus oktatók, akik voltak, gyakorlatilag ma már nem léteznek. Az utánpótlás, úgy gondolom, nagyon nagy bajban van, sokan elmentek. Ráadásul a fiatalok jó része nem akar kétkezi munkát végezni” – jelentette ki a szakember.

Más területen, például a gáz- és fűtésszerelők esetében sem jobb a helyzet, sőt. Pedig munka lenne temérdek, van olyan szerelő, aki ilyenkor szinte megállás nélkül dolgozik.

„Annyira el vannak havazva egyes kollégák, hogy némelyiknek van egy kép otthon a családnak, hogy »így néztem ki«; ez jól hangzik és vicces, de igaz. Megjött a hideg viszonylag gyorsan, egyszerre kell beindítani a konvektorokat, a kazánokat, minden fűtést, ami létezik. Annyi szerelő nincs Magyarországon” – nyilatkozta Kormos László gázszerelő.

Kormos szerint a Magyarországon hivatalosan regisztrált hat-hétezer gázszerelő amúgy sem lenne elég.

„Ebből a hat-hétezer főből akinek magasabb szintű képzettsége van, tehát gázbiztonsági ellenőr vagy felülvizsgáló, az ezerötszáz-kétezer fő. És Magyarországon két-háromszázezer készülék van, amelyet rendszeresen karban kell tartani” – tette hozzá.

Az építőiparban már szinte közelharc zajlik a szakemberekért, van, hogy az építkezéseken próbálják meg elcsaklizni az ott dolgozókat – számolt be az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke.

„Nem egy olyan esetről tudunk, hogy dolgozott a festő, a villanyszerelő vagy a gépész, és odament a másik kivitelező: »Mennyit keresel?« »Tizenötezret.« »Jó, tizennyolcat adok, és telefont. Jössz?« »Megyek.« És otthagyta az építkezést, sőt tetőt levettek Budapesten társasházról, és a komplett gárda otthagyta a vállalkozót, mert egy más helyről még magasabb árakat kapott. A munkás most már megköveteli, hogy legyen bejelentve. Ők diktálnak jelenleg” – fogalmazott Kárpáti József.

Az amúgy is munkaerőhiánnyal küzdő építőipart a kormány elárasztotta megrendelésekkel, a megpályázható fejlesztési támogatások viszont hiányoznak, hangsúlyozta az ÉVOSZ elnöke.

„Az elmúlt tíz évben kétszázezerrel kevesebb lakást építettünk, mint normál esetben kellett volna, és egy millióval kevesebbet újítottunk fel, mint normál menetben kellett volna. A jó szakemberekre körülbelül három-négy hónapot, fél évet kell várni most Budapesten, de ez az ország más pontjaira ez nem igaz” – mondta Koji László.

Csak az építőiparból évi hatszázmilliárd forintnyi megrendelés esik ki, amelyet a munkaerőhiány miatt a vállalkozók nem tudnak teljesíteni. A piaci szereplők szerint a külföldi munkavállalók behívása csak látszatmegoldás, sokkal inkább a most még emberek által végzett munkák gépesítésére lenne szükség.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!